Pokreće se postupak projektiranja budućeg Memorijalnog centra Domovinskog rata Ličko-senjske županije

U prostorijama Razvojnog centra Ličko-senjske županije održana je participativna radionica o projektu Memorijalnog centra Domovinskog rata Ličko-senjske županije u svrhu pripreme projektnog zadatka/programa arhitektonsko urbanističkog natječaja. 

Ličko-senjska županija je u veljači 2022. godine prijavila projekt na Javni poziv Ministarstva hrvatskih branitelja za sufinanciranje izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen-obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu. Temeljem te prijave Ministarstvo je donijelo Odluku o sufinanciranju kojom je Ličko-senjskoj županiji dodijeljeno 100.000,00 kuna odnosno 13.727,28 eura za izradu natječajnog elaborata za Memorijalni centar Domovinskog rata Ličko-senjske županije koji će se izgraditi u Gospiću, temeljem čega je u listopadu 2022. godine potpisan Ugovor s Ministarstvom hrvatskih branitelja.  

Radionica je održana pod vodstvom arhitektice i projektantice Maje Kirete, a radionici su nazočili ličko-senjski župan Ernest Petry te mnogobrojni predstavnici braniteljskih udruga te predstavnici civilnih udruga i javnih ustanova. 

Uvodnu riječ na radionici imala je pročelnica Upravnog odjela za regionalni razvoj i fondove EU Zrinka Mraović koja je pojasnila kako je nakon potpisanih Ugovora s Ministarstvom hrvatskih branitelja proveden postupak javne nabave za izradu natječajnog elaborata i uslugu provedbe temeljem kojega su sklopljeni Ugovori s tvrtkom MK Projekt d.o.o. iz Varaždina za izradu natječajnog elaborata, kao i s Društvom arhitekata Zadar za izradu programa natječaja i provedbu natječaja.

Prisutne je pozdravio i župan Petry – „Cilj projekta je odavanje počasti hrvatskim braniteljima i očuvanje uspomene na Domovinski rat. 

U centru su planirane i namjene koje mu daju dodanu vrijednost – interpretacija povijesti Like i istraživački centar. Time se stvara novi javni prostor od velikog značaja za grad Gospić i županiju. Ličko-senjska županija svjesna je da je javni prostor javno dobro i da njime treba upravljati s velikom pažnjom, odgovorno i na dobrobit svih građana. Stoga je bitan ovakav participativni pristup i zato smo svi zajedno danas na ovoj radionici jer je važno da zajedno osmislimo sadržaje i programe koji će se u tom prostoru izvoditi kao i zbog svih građana koji će taj prostor koristiti.“

Arhitektica Kireta ističe kako će budući centar biti projekt koji se financira javnim novcem i kao budući javni prostor je u vlasništvu svih građana. „Javni prostori neprocjenjiva su vrijednost za zajednicu i za grad. Kada imamo kvalitetan javni prostor, on podiže i vrijednost grada kao i sreću i zadovoljstvo stanovnika u njemu, podiže se vrijednost susjednih nekretnina, ali i vrijednost cijele regije. Zato želimo takav javni prostor svi zajedno isplanirati. Ova parcela koja zauzima 8000 kvadrata zaslužuje i nekakav dodatni sadržaj. Kada na ovoj radionici definiramo sadržaje i analiziramo ih, to će biti baza za projektni zadatak budućeg Memorijalnog centra Domovinskog rata Ličko-senjske županije koji će se izgraditi u Gospiću.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video