Postavke
kolačića

Pokrenut projekt podizanja spomenika – prvom hrvatskom tiskaru Ambrozu Kacitiću

Na inicijativu župnika u Gornjem i Donjem Kosinju vlč. Pere Jurčevića i istraživača kosinjske povijesti dr. sc. Ivana Mancea pokrenut je projekt podizanja spomenika – biste prvom hrvatskom tiskaru o. Ambrozu Kacitiću od plemena Kolunića, objavljeno je 3. srpnja 2024. na kosinj.com.

O. Kacitić je ostavio svoje kodirane tragove kao materijalni dokaz u formi tzv. slijepih otisaka u prvoj hrvatskoj tiskanoj knjizi, glagoljskom Misalu po zakonu rimskoga dvora od 22. veljače 1483. Tako su istraživanja književnika Zvonimira Kulundžića 1960-ih godina predložila, a novija istraživanja Ivana Mancea 2023. godine, objavljena u knjizi Kosinjska tiskara,potvrdila Ambroza Kacitića kao tiskara/slagara koji je radio na tom prvotisku, u prvoj hrvatskoj tiskari u gradu Kosinju.

Pavlinski svećenik Ambroz (Broz) Kacitić rođen je u drugoj polovini 15. stoljeća u kosinjskom srednjovjekovnom selu Duboviku, koje se, prema opsežnim istraživanjima Stjepana Pavičića, nalazilo na području današnjeg zaseoka Vukelića u Donjem Kosinju.

Spomenik bi trebao biti postavljen pokraj crkve sv. Petra i Pavla u Donjem Kosinju, na povijesnoj lokaciji kosinjskog pavlinskog samostana u čijoj je službi bio i o. Kacitić. Sadržavat će bistu s postoljem na kojem će latinicom i glagoljicom biti uklesane kratke crtice o prvom hrvatskom tiskaru i njegovom radu na prvotisku. Postavit će se i QR kod koji će voditi upravo na mrežne stranice s detaljnijim podatcima.

U tijeku je skupljanje donacija za financiranje projekta. Svi koji žele i mogu pomoći donaciju mogu uplatiti na račun Župe sv. Antuna Padovanskoga – Gornji Kosinj:

HPB – Hrvatska poštanska banka d. d.

IBAN: HR7023900011101014765

ŽUPA SV. ANTUNA PADOVANSKOG

Model: 00

Poziv na broj: OIB uplatitelja

Opis plaćanja: Donacija za spomenik Ambroza Kacitića

Iznos donacija i troškovnik bit će javno objavljeni nakon postavljanja spomenika.

Tekst preuzet s portala Katoličke Informativne Agencije.

Foto: https://vrijemena2kotaca.com/blog/124/Kosinj

Podijelite sadržaj
Play Video

Fascinantni Švički slap

Ako ne znate gdje ćete za vikend predlažemo da posjetite malo selo Švica, udaljeno 6 kilometara od Otočca. Pogledajte prirodne i kulturne atrakcije Švice, znatiželjnog

Podijelite sadržaj
Play Video