Postavke
kolačića

Potpisan ugovor za značajan projekt lječilišnog turizma u Topuskom

Našim ulaganjima se svakim danom poboljšava ravnomjerni regionalni razvoj i to nas posebno raduje, a ova razina investiranja garantira perspektivu te opstojnost i održivost ovog područja. Cilj nam ostaje revitalizirati i razviti ovo područje s jasnom porukom – Topusko je važno, Banovina je važna. Ovaj projekt je važan iskorak i za rehabilitaciju naših hrvatskih branitelja“, zaključio je ministar Medved

Danas u Topuskom, u nazočnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Celjaka, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić i ravnatelj Lječilišta Topusko Domagoj Mosler, potpisali su ugovor za projekt „Topusko na izvoru zdravlja – lječilišni i wellness turizam na održiv način“ koji je dio velikog projekta „Topusko – pametni termalni grad“.

Projekt Topusko – pametni termalni grad, sveukupne vrijednosti 100 milijuna eura, predstavlja niz infrastrukturnih i gospodarskih projekata koji uključuju zdravstvo, turizam, poljoprivredu i energetiku na temelju iskorištavanja potencijala geotermalne vode.
Geotermalna voda u Topuskom se koristi od antičkih vremena do danas, a ovim će se projektom staviti u suvremeni gospodarski i energetski kontekst u funkciji održivog razvoja.

Projekt će imati pozitivan utjecaj na gospodarstvo šireg prostora Općine Topusko i Sisačko-moslavačke županije, kao i na povećanje kvalitete života lokalnog stanovništva zadržavanjem postojećih i otvaranjem novih radnih mjesta, dostupnošću zdravstvenih i rekreativnih sadržaja te ekološki prihvatljive i povoljne energije.

Kroz razvoj projekta iskorištavanjem geotermalne energije omogućit će se razvoj gospodarskih zona, sportskih sadržaja i  poljoprivredno-stakleničke proizvodnje.

Projekt ima za cilj povećanje kvalitete i atraktivnosti destinacije Topusko, koje će se pozicionirati kao predvodnik u pružanju zdravstvenih usluga te lječilišnog i rekreativnog turizma u RH, a Sisačko-moslavačka županija lider zdravstvenog turizma.

Ministar Medved je istaknuo da je analizirano kako prepoznati kvalitetne programe i pritom očuvati prirodnu ljepotu koju ima Topusko. „Prirodne ljepote, kvaliteta vode i prije svega vrijedni ljudi spoj su koji je prepoznala naša Vlada na čelu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i ulažemo sredstva u Topusko i Banovinu, pritom ne zanemarujući ni jedan kraj Hrvatske“, rekao je.

Naglasio je i povijesnu važnost Topuskog te doprinos Lječilišta nakon potresa. „Lječilište Topusko je bilo i prva ratna bolnica u Domovinskom ratu i to je značajno, to govori puno o povijesti Topuskog. I nakon potresa, Lječilište Topusko je stavilo sve svoje kapacitete na raspolaganje kako bi se zbrinulo potresom pogođeno stanovništvo“, naglasio je.

„Našim ulaganjima svakim danom potiče se ravnomjerni regionalni razvoj i to nas posebno raduje, a ova razina investiranja garantira perspektivu te opstojnost i održivost ovog područja. Cilj nam ostaje revitalizirati i razviti ovo područje s jasnom porukom – Topusko je važno, Banovina je važna. Ovaj projekt je važan iskorak i za rehabilitaciju naših hrvatskih branitelja“, zaključio je ministar Medved.

 „U projekte lječilišnog turizma na kontinentu od raspoloživih 131 milijun eura ova Vlada je 105 milijuna eura dodijelila projektima koji se nalaze na kontinentu. To je čak 80 posto ukupne alokacije. Bitno je za naglasiti kako se radi o bespovratnim sredstvima te kako je ovo prvi puta da su se sredstva za takva ulaganja uopće osigurala, i zato sam posebno ponosna da je u ovoj grupi najveći iznos sredstava, 17,2 milijuna eura, dodijeljen upravo za Sisačko-moslavačku županiju, za projekt Lječilišta Topusko“, naglasila je Brnjac te dodala kako će ovaj projekt biti pokretač gospodarstva čitave regije jer će otvoriti nova radna mjesta, pokrenuti i ojačati malo i srednje poduzetništvo te dovesti do boljitka života cijele lokalne zajednice.

Nakon završetka projekta kapacitet hotela Lječilišta Topusko iznosit će 302 ležaja raspoređenih unutar 175 smještajnih jedinica od kojih su 112 dvokrevetne sobe, 54 jednokrevetne sobe, 5 hotelskih apartmana te 4 pristupačne sobe. Uredit će se i prostori za dodatne sadržaje u skladu s trendovima razvoja wellness turizma, koji raste brzinom od 6,5 % godišnje.

Sve aktivnosti i razvojni projekti zdravstvenih ustanova u Sisačko-moslavačkoj županiji doprinose cilju ravnomjernog razvoja i revitalizacije i predstavljaju najveće ulaganje u zdravstveni sustav u posljednjih 50 godina.

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Proljetni festival u Plitvičkim dolinama!

Za vrijeme nadolazećeg Proljetnog promotivnog tjedna u Nacionalnom parku Plitvička jezera imat ćete priliku uživati u posjeti Javna ustanova Baraćeve špilje po promotivnim cijenama ulaznica

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video