Postavke
kolačića

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković na predstavljanju projekta EU inovacijskog fonda u tvrtki Holcim Hrvatska

Realizacijom projekta “KOdeCO net zero”, ukupne vrijednosti 237 milijuna eura društvu Holcim Hrvatska omogućit će se postizanje ciljeva dekarbonizacije cementne industrije, smanjenjem emisija CO2 i stvaranje novih radnih mjesta.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u sklopu današnjega radnog boravka u Istri posjetio je proizvodne pogodne tvrtke Holcim Hrvatska, u mjestu Koromačno, gdje je Uprava društva upriličila predstavljanje projekta hvatanja i skladištenja ugljika, projektnog naziva „KOdeCO net zero“. Tom prigodom potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuo je da Projekt predstavlja velik napredak za gospodarstvo ne samo Istre, već cjelokupne Hrvatske: „S obzirom na veličinu projekta i dobivena sredstva, isti će se uputiti u proceduru stavljanja na listu strateških projekta Republike Hrvatske kako bi se procedura njegove realizacije ubrzala, a sredstva usmjerila i potrošila kako je zamišljeno. Ovako uspješne tvrtke u Hrvatskoj mogu bez iznimke stati uz bok europskim, povući sredstva i raditi dobar posao.“

Provedba projekta „KOdeCO net zero“ izravno će doprinijeti ostvarenju Strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske s planiranim smanjenjem emisija za 367.000 tona CO2 godišnje, a društvo Holcim Hrvatska potpisalo je Ugovor s Europskom izvršnom agencijom za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA), za provedbu Projekta te dobilo bespovratna sredstva u iznosu od 117 milijuna eura, što ga čini prvim i za sada jedinim velikim hrvatskim projektom sufinanciranim kroz EU Inovacijski fond, Europske komisije.

Predsjednik Uprave Holcim (Hrvatska) d.o.o. Dario Vrabec u povodu posjeta potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića istaknuo je da Holcim od 1997. godine provodi veliki broj ulaganja prema manjem ugljičnom otisku, od smanjenja fosilnih goriva i povećanja mineralnih dodataka do „KOdeCO net zero“ projekta, koji će 2028. godine omogućiti društvu Holcim da postane prva ugljično neutralna tvornica cementa u Hrvatskoj i među prvima u Europi. Do danas je društvo Holcim Hrvatska uspješno smanjilo ugljični otisak za 42%, a završavamo Projekt očekuje se smanjenje za dodatnih 10%. „Ovo je svijetli primjer da relativno mala tvrtka iz Hrvatske može igrati tržišnu utakmicu s velikim tvrtkama. Svi trebamo nastaviti raditi u smjeru dekarbonizacije Hrvatske kako bi bili svijetli primjer u cijeloj Europi.“, rekao je predsjedmik Uprave Vrabec.

U sklopu predstavljanja orojekta  „KOdeCO net zero“također je istaknuto kako je isti prepoznat kao inovativan i kvalitetan, uz visoku razinu inovativnosti, što je jedan od glavnih kriterija prihvatljivosti te mogućnost šire primjene inovacije u drugim industrijama, zbog čega će se regionalni utjecaj Projekta očitovati kroz podizanje konkurentnosti industrije, prijenos stečenih znanja te poticanje drugih na značajnija ulaganja u dekarbonizaciju. Projekt će osim smanjenja emisija CO2, potaknuti otvaranje novih radnih mjesta te imati pozitivan utjecaj na sinergiju industrije i turizma.

S obzirom da 30% od ukupne proizvodnje u tvornici odlazi pomorskim prometom, prilikom posjeta se razgovaralo i o ubrzavanju izrade projektne i studijske dokumentacije, kako bi se postojeći terminal proširio, a istodobno i zaštitio akvatorij.

Izvor: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Uskrs na Rivijeri Crikvenica

Opušten ambijent uz more, toplo proljetno sunce, neodoljivi mirisi i boje prirode koja se budi, ugodno društvo i dašak tradicije formula su za sjajan provod. 30.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video