Postavke
kolačića

Povodom Dana državnosti – 30. svibnja u Otočcu izložba pod nazivom „Svitlo hrvatskog Križa“

Ususret 1100. obljetnici krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava, pod pokroviteljstvom Ličko-senjske županije, Udruge hrvatskih branitelja Otočca i Gacke uz suorganizatora Katedru Čakavskog sabora pokrajine Gacke, organizirala se izložba radova Zlatka Franića, hrvatskog umjetnika iz Zadra pod naslovom „Svitlo hrvatskog Križa“. Izložba s 32 uratka bit će postavljena na kamene kocke u Gačanskom parku hrvatske memorije na Dan državnosti, 30. svibnja 2024. godine u 21 sat.

Borna, vođa Gačana u 9 stoljeću poveo je objedinjavanje rodovskih skupina u Gackoj i Dalmaciji. Ovom izložbom želimo posvijestiti poveznicu ovih prostora koje su zajednički branili i oslobodili naši branitelji te tako sačuvali povijesno-kulturno naslijeđe koje nas obvezuje.

Mesingane čahure različitih veličina preostali su dio nekadašnjeg topovskog oružja, a Franić je u svaku čahuru stavio crvenu ili bijelu žarulju uslijed čega djela zrače toplinom, šire svjetlost i šalju poruku mira. Umjetnik Franić svoje stvaranje jednostavno objašnjava rečenicom iz Knjige proroka Izaije koji je nekoliko stoljeća prije mironosca, Isusa Krista koji je obećan kako će doći i donijeti mir, objavio tu poruku: Hajdemo u Dom Gospodnji, jer dolazi vrijeme kada će se mačevi pretvoriti u plugove, a strijele u srpove. Znači, Spasitelj je blizu i dolazi vrijeme mira. Tim djelima autor je htio dati mironosno značenje, želi da budućnost gradimo plugovima, obrađujući zemlju i slaveći Boga. Izložba ima to značenje. Neka paljenje svijeće bude znak da nas čeka bolja budućnost, rad i obnova naše zemlje.

Izložba je uvertira u 1100. obljetnicu krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava koju ćemo svekolikim programima obilježavati iduće godine te zahvala svima koji su stoljećima na ovim prostorima mrijeli, “Bogu na slavu i čast, a Rodu na slogu i spas!“

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video