Postavke
kolačića

Povodom dana Grada Novalje, plesni koncert ansambla LADO

Povodom dana Grada Novalje, Centar za kulturu organizira plesni koncert ansambla LADO. Koncert će se održati u sportskoj dvorani 14. lipnja 2024. s početkom u 21:00 sat.
Ulaz je besplatan!

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO je nacionalni profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost.
Ansambl LADO 2024. godine slavi 75. obljetnicu umjetničkog djelovanja. Iza dugogodišnjeg uspješnog rada ovog Ansambla stoje predane umjetnice i umjetnici plesačice i plesači, pjevačice i pjevači te glazbenici (multiinstrumentalisti), koji svojom preciznošću, umijećem i žarom predstavljaju ljepote bogate nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Tijekom plesnog koncerta izmjenjivat će se najreprezentativnije koreografije tradicijskih plesova iz cijele Hrvatske.


Uz zvuke cimbala, miha, lijerice, dangubice, sve do grlenih dinarskih pjesama i nijemih kola, energične ženske pjesme s dalmatinskog područja, preko širokih šokačkih pjesama i kola iz Baranje, uz pratnju tambura i gajdi, Ansambl LADO otvorit će riznicu kolorita narodnih nošnji i plesova iz različitih hrvatskih regija i zemalja gdje žive Hrvati, apostrofirajući sve bogatstvo plesa i pokreta, jezika i zvuka. Ansambl LADO i ovaj put svojim koreografijama, uz vrhunske umjetničke interpretacije i dosege, ostaje baštinik hrvatske tradicijske kulture i vjeran čuvar hrvatskog identiteta u domovini i svijetu.

Podijelite sadržaj
Play Video

Foto natječaj (Ne)Obična bukva!!!

Obilježavanje 7. godišnjice uvrštenja bukovih šuma na UNESCO-ov Popis svjetske baštine – Foto natječaj (Ne)Obična bukva!!! Bukove šume Nacionalnog Parka Sjeverni Velebit ove godine obilježavaju

Podijelite sadržaj
Play Video