Postavke
kolačića

Povodom Dana Ličko-senjske županije premijer Plenković obišao Regionalni znanstveni centar u Gospiću

GOSPIĆ – Nakon završetka svečane sjednice Ličko-senjske županije, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry u pratnji ministara i brojnih suradnika uputili su se u Kulturno-informativni centar u Gospiću kako bi obišli novoopremljene prostorije Regionalnog znanstvenog centra.

Realizacijom ovoga projekta uređeno je nekoliko prostorija odnosno laboratorija i učionica, dok su učitelji i djeca dobili najsuvremeniju informatičku opremu, uključujući i 3D printere, a mali robotičari već su savladali prve korake programiranja.

O samoj investiciji STEM Regionalnog znanstvenog centra govorila je Zrinka Mraović, pročelnica Upravnog odjela za regionalni razvoj i fondove EU Ličko-senjske županije, naglasivši da je ukupna vrijednost projekta 2,7 milijuna eura, od kojega iznosa je 600 tisuća eura Ličko-senjska županija uložila u uređenje prostorija koje je osigurao Grad Gospić. Ovaj projekt od velikog je značaja za Ličko-senjsku županiju jer će se kroz provedbu projektnih aktivnosti ojačati kapaciteti osnovnih škola u Ličko-senjskoj županiji s ciljem jačanja STEM vještina kod najmlađe populacije.

Premijer Plenković srdačno je porazgovarao s učenicima u prostorijama Centra, koji su uključeni u program robotike kroz Zajednicu tehničke kulture grada Gospića, te istakao da je znanje jako bitno, naglasivši da je su ovakvi projekti ulaganje budućnost i nove naraštaje, uslijed čega se upravo zato ulaže u STEM programe, u informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, potiče mlade da se bave s onim što je najbitnije, a to su radna mjesta budućnosti jer će njihova posebna znanja i sposobnost prilagodbe na globalne trendove određivati konkurentnost Hrvatske.

Župan Petry u svom obraćanju je istaknuo: 

– „Sve što radimo, radimo za opstojnost života na ovim prostorima. Kroz ulaganja u školske ustanove, kao što je i ovaj STEM projekt, želimo pomoći potencijalno darovitim i visoko motiviranim nadarenim učenicima da dodatno izgrade svoje vještine te da se prilagode novodolazećim trendovima, a isto tako pomoći i učenicima s poteškoćama i posebnim odgojno-obrazovnim potrebama.“

Dodatno je naglasio i kako se negativni trendovi mogu zaustaviti jedino otvaranjem novih radnih mjesta te kako u zadnje tri godine otkako obnaša dužnost župana, maksimalno se radi na revitalizaciji gospodarstva u cijeloj županiji.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video