Postavke
kolačića

Pravoslavni vjernici pripremaju se za slavlje Božića

Pravoslavni vjernici u Lici pripremaju se za slavlje Božića.

Pravoslavni vjernici počinju duhovnu pripremu za Božić četrdeset dana prije toga blagdana. Riječ je o božićnom postu. Cilj posta je očišćenje tijela, snaženje volje, uzdizanje duše nad tijelom, a ponajprije proslavljanje Boga.
Dan prije Božića je Badnji dan. Toga dana vjernici unose u svoje domove mladi hrast, odnosno hrastovu granu. To je badnjak i simbolizira Isusa Krista koji je u čovjeku rasplamsao ljubav prema dobru i kršćanskim vrijednostima kao što hrast rasplamsava plamen na ognjištu te zagrijava i osvjetljava kuće vjernika. Muška osoba odlazi u šumu. Kada pronađe prikladan hrast prekrsti se, izgovori kratku molitvu za tu prigodu, potom zamahne sjekirom tri puta u ime Svete Trojice (Svetoga Trojstva) i drvo padne prema istoku jer je s istoka došao Isus Krist. Potom odsiječe drenovu granu i kaže: „Na zdravlje nam bilo.“ Badnjak položi na desno rame i odnosi kući pjevajući božićni tropar. Do večeri badnjak je u dvorištu ili predsoblju. Na Badnju večer badnjačar unosi badnjak u kuću i čestita ukućanima Badnju večer, a oni mu odgovaraju: „Bog ti dobro dao i sreće imao.“ Tada domaćica iz sita posipa badnjak žitom, pomazuje ga medom i prelijeva crnim vinom, potom se prekriži i cjeliva badnjak na mjestu gdje je premazan medom i preliven vinom. Nakon toga poljubi domaćina, a on joj upućuje tradicionalni božićni pozdrav: „Mir Božji, Hristos se rodi!“ Domaćica odgovori: „Voistinu se rodi!“ Nakon toga svi ukućani cjelivaju badnjak i međusobno se ljube u lice uz navedeni božićni pozdrav. Isus Krist poput badnjaka ulazi u domove vjernika i daje ukućanima zdravlje koje simbolizira drenov štapić, plodove zemlje predstavljene žitom, duhovnu radost označenu medom. Duhovna radost slatka je poput meda. Osigurana je Isusovom krvlju na koju podsjeća proliveno vino.

Podijelite sadržaj
Play Video

20 godina Baraćevih špilja

Temeljem izvješća prvog ravnatelja Ustanove – Tihomira Kovačevića Tihija te njegovih evidencija o radnim akcijama koje su prethodile uređenju i otvaranju Baraćevih špilja, prisjećamo se

Podijelite sadržaj
Play Video