Postavke
kolačića

Predavanje na temu: Bitka kod Bilaja profesora Jurice Kovačevića

BITKA KOD BILAJA 21. i 22. SVIBNJA 1809. GODINE

✅️Rat između Francuske (Napoleona) i Austrije izbio je 10. travnja 1809. godine.

✅️Bitka kod Bilaja dogodila se 21. i 22. svibnja 1809. godine između Austrije, u koju je pripadala i Hrvatska i u čijoj vojsci su se borili Hrvati protiv Francuske, koja je bila u savezu s Rusijom i Rajnskim savezom. Bitka se odigrala u Bilaju i drugim selima u okolici Gospića.

✅️ Tema predavanja bila je vrlo zanimljiva i poučna, nakon prezentacijskog dijela prof. Kovačeviću postavljena su brojna pitanja, rasprava je bila poučna i vrlo ugodna, a rodile su se i neke ideje o zajedničkim projektima.

Zahvaljujem prof. Kovačeviću, puno toga nisam znala i drago mi je da sam prisustvovala predavanju o ovoj važnoj temi zavičajne povijesti.

Ukratko o bitci i povijesnom okviru:

Francuski general Auguste Marmont krenuo je iz Dalmacije kroz Liku s namjerom da preko Slovenije prodre do Beča. Nakon borbi kod Gračaca, krajiški Opservacijski korpus pod zapovjedništvom pukovnika Matije Rebrovića, sukobio se s Francuzima 21. i 22. svibnja 1809. godine kod Bilaja.

Matija Rebrović bio je zapovjednik Ličke pukovnije, a nakon boja na brdu Kiti 16. svibnja 1809. kod Knina, gdje je zarobljen general bojnik Andrija Stojčević, preuzima zapovjedništvo nad Opservacijskim korpusom. Radi zadržavanja Francuza, postavio je obranu kod Gračaca gdje su se odvijale borbe, a uspjeh je postigao iscrpljivanjem protivnika u bitci kod Graba. Rebrović je glavninu od pet pješačkih bojni (dvije ličke operativne bojne, dalmatinski freikorps, jedan otočački rezervna bojna) i topništvo zadržao na središnjem položaju na lijevoj obali rijeke Like kod Bilajskog mosta; za osiguranje desnog boka na liniji Ribnik-Čitluk-južno od Divosela zadržao je rezervnu bojnu, dvije ličke zemaljske čete i domaću posljednju obranu; lijevo krilo osigurao je kod Barleta, sjeverno od rječice Jadove, s devet četa i otočačkom posljednjom obranom.

Bilaj je razrušen i popaljen uz velike žrtve, a pučanstvo koje nije moglo biti u borbi iza Rebrovićeve vojske izašlo je prema Gospiću, dok je većina bilajskih ratnika ili otišla s Rebrovićevom vojskom ili se skrila u okolnim šumama.

Dolaskom Francuza u Gospić, general Marmont htio je od gospićke crkve napraviti odmorište za konje, čemu se oštro suprotstavio župnik Šime Starčević, stric Ante Starčevića.

Francuzi su uspjeli nadirati dalje, pa je uslijedila nova bitka kod Brloga i Žute Lokve 1809. koja se odvijala u vremenu 24. – 26. svibnja, u kojoj je Rebrović imao problema i s vlastitom vojskom, čiji su pripadnici masovno dezertirali čim su doznali da im Osmanlije ugrožavaju obitelji.

Na katedrali u Gospiću postavljena je memorijalna ploča (autor: Robert Frangeš Mihanović) poginulima u bitci kod Bilaja.

✅️“Zavičajna povijest je bitna odrednica i trebamo je poznavati i trebamo o njoj pričati” – istaknuo je prof. Kovačević na kraju večerašnjeg druženja.

Izvor: Nada Rogić, 2024.

12.lipnja 2024.godine

Podijelite sadržaj
Play Video

Dječji ljetni kamp na otoku Prviću

Danas je ekipa osnovnoškolaca otputovala na otok Prvić. Ljetni kamp započeo je Svetom misom u 11:00 sati u Župi Presvetog Trojstva Otočac. Nakon mise uslijedilo

Podijelite sadržaj

Jurjevo – biser u moru

Sveti Juraj ili Jurjevo, malo je mjesto koje administrativno pripada Senju, nalazi se 9 kilometara južnije od Senja na obali Velebitskog kanala. Glavne gospodarske grane

Podijelite sadržaj

Medene inhalacije u Koritima

Obitelj Čubrić dobro poznaje i cijeni pčele, pa tako uz med, pčelinje proizvode i proizvode od voska u ponudi ima i tretman apiinhalacije. Riječ je

Podijelite sadržaj
Play Video