Prihvatni centar za Ukrajince u Gospiću djeluje već godinu dana

Obilježena je prva obljetnica dolaska izbjeglica iz Ukrajine na područje Ličko-senjske županije u organizaciji Prihvatnog centra za ukrajinske izbjeglice Gospić, kao i Gradskog i Županijskog društva Crvenog križa. Prigodnom izložbom goste i domaćine su na ulazu u dvoranu dočekali brojni suveniri i izložba fotografija koji su na svoj način dočarali čežnju za domovinom. Obljetnica je obilježena u dvorani Kulturno-informativnog centra Gospić.

Govoreći o protekloj godini ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Gospić Vlado Brkljačić naglasio je ustrajnost svih čimbenika koji su omogućili ukrajinskim izbjeglicama da ti ljudi ostanu na ovim prostorima sve do dana kada će se stvoriti uvjeti za njihov povratak. 

Voditelj Prihvatnog centra za ukrajinske izbjeglice Gospić Joso Živković iznio je podatke vezan uz rad ove ustanove i smještaj izbjeglica.

– Prve raseljene osobe iz Ukrajine smještene su na područje Općine Karlobag. Naš Prihvatni centar zamišljen je kao jedan od četiri na području RH, a do danas je kroz njega prošla 1351 osoba. Treba reći da su se u rad Prihvatnog centra odmah uključile sve županijske i gradske službe za žurna djelovanja i brojne ustanove koje su pomagale i dan danas pomažu u radu s izbjeglicama. Prvu informaciju o osnutku i početku rada Prihvatnog centra dao nam je župan Ernest Petry, a mi smo u roku od osam sati u Gradskoj sportskoj dvorani u Gospiću osigurali sve što je potrebno za prihvat i smještaj izbjeglica. Bile su tu medicinske ekipe, policijski službenici, vršena je evidencija izbjeglica… Predviđeno je da se u Prihvatnom centru izbjegle osobe zadržavaju do 72 sata, ali smo mi za puno manje vremena smještali izbjeglice u hotele i restorane koji su nam bili na raspolaganju. Tako danas na području Gospića borave 124 osobe, u Karlobagu 22, na području Općine Plitvička Jezera 242, Vrhovine su zbrinule 103 osobe, a Lovinac 19 osoba. U privatnom smještaju na području Ličko-senjske županije smještene su još 103 osobe, a ujedno su se zbrinjavale i osobe u Grabovcu koji teritorijalno pripada Karlovačkoj županiji.

U sav ovaj proces uključile su se i škole upisujuću učenike pa se sada u našim osnovnim i srednjim školama nalaze 103 učenika. Prema informacija županijskog Zavoda za zapošljavanje na današnji dan su zaposlene 63 osobe, zaključio je voditelj Prihvatnog centra Gospić Joso Živković.

Župan ličko-senjski Ernest Petry je još jednom zahvalio svima uključenima u rad Prihvatnog centra za izbjeglice Gospić.

– Želim vam svako dobro i iskrenu dobrodošlicu kao i prije godinu dana. Okupljeni smo zbog ruske agresije na suverenu državu Ukrajinu, zbog jednog divljačkog napada tiranina Putina, a sve s ciljem kako bi proširio svoj državni teritorij. Istoga dana kada je započela agresija na Ukrajinu mi smo se organizirali preko premijera Andreja Plenkovića i Vlade RH, očekujući prvi veliki zbjeg civilnog stanovništva iz Ukrajine. Radili smo pripreme, kao i ostale članice Europske unije, kako bismo omogućili kvalitetan smještaj i vodili skrb o ljudima kojima je u vrlo kratkom vremenu ruska agresija promijenila živote.

Mi smo se brzo organizirali i počeo je prihvat prvih izbjeglica, pri čemu su se iskazale sve službe za žurna djelovanja ovoga grada i naše županije. Pratio sam svakodnevna izvješća i znao u svakom trenutku koliko je izbjeglica pristiglo, gdje su zbrinute i ima li bilo kakvih problema s prihvatom. Nakon prvih prihvata na području Karlobaga, nastavili smo skrbiti i smještati izbjeglice u Gospiću, Korenici, Grabovcu, Lovincu, Vrhovinama i u ostalim destinacijama. Na ovome se nije stalo jer je naš Crveni križ u suradnji sa županijom te gradovima i općinama prikupljao humanitarnu pomoć i slao je u Ukrajinu. U stalnom sam kontaktu s ukrajinskim veleposlanstvom s kojim imamo izuzetno korektne odnose. Dragi moju Ukrajinci drago mi je da znate da vaša matična država putem ukrajinskog veleposlanstva vodi brigu o vama, te koordinira s nama mnoge korake.

Prošloga ljeta su djeca ukrajinskih branitelja bila na ljetovanju u našem Senju i Otočcu. U suradnji s Vladama dviju zemalja iz ličkih vojnih skladišta streljiva i oružja slala se pomoć Ukrajini. Kada se taj agresorski rat jednom okonča vi ćete moći ostati kod nas dok god se ne stvore uvjeti za vaš smještaj i povrat u matičnu Domovinu. Zato naglašavam „Živjela Hrvatska – Slava Ukrajini!” – pozdravio je nazočne župan Ernest Petry.

Svečanosti su bili nazočni predstavnici Gradova i Općina gdje su razmještene izbjeglice, kao i izaslanstva službi za žurna djelovanja: HGSS-a, Službe civilne zaštite, Doma zdravlja Gospić, Policijske uprave ličko-senjske itd. Skupina djece iz Ukrajine izvela su kulturni program, svirajući i pjevajući pjesme iz Ukrajine i Hrvatske.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video