PRIMJER DRUGIMA U Novalji više stanovnika nego prije deset godina

U demografskom slomu Hrvatske, županija, gradova, općina, naselja nije sudjelovala Novalja. Taj grad jedan od rijetkih u Hrvatskoj po novom popisu stanovništva koji ima nešto više ljudi nego prije deset godina. Grad Novalja je prije deset godina imao 3663 stanovnika, dok danas ima četiri stanovnika više ili 3667 stanovnika. Samo naselje Novalja po popisu ima 47 stanovnika više nego prije deset godina. Novalja je jedini Grad u Ličko senjskoj županiji koji je izbjegao demografski slom, što je rezultat kontinuiranog razvoja grada na krilima turizma. Očuvanje stanovnika rezultat je jer je Novalji proteklo desetljeće obilježeno trendom koji debelo odstupa od hrvatskog prosjeka.

GRAD ZA KVALITETAN ŽIVOT

Stabilne financije i visoki proračunski prihodi, po kojima je Novalja zahvaljujući turizmu u samom državnom vrhu,  mogućnost zapošljavanja i niz mjera etablirali su Novalju kao jedan od najprivlačnijih i najkvalitetnijih gradova za život uopće u Hrvatskoj.

Uz kvalitetu života, koja se smatra kategorijom svih kategorija Novalja je godinama u vrhu hrvatskih najboljih gradova za gospodarstvo. Očuvanju stanovništva u gradu pridonijelo je da je Novalja jedna od tek tridesetak gradova u zemlji koji funkcioniraju bez prireza, imaju najveće izvorne prihode po stanovniku, oko devet tisuća kuna, visoko su po broju obrtnika – oko 90 na 1.000 stanovnika. Među najboljima su i po iznosu stipendija i školarina po stanovniku te iznosu porodiljnih naknada po novorođenčadi. Uz to, povećane su naknade za bebe, gradska uprava financira psihologe i logopede u vrtiću i logopeda u osnovnoj školi, financira nabavu radnog pribora i prehranu kao i ekskurzije učenicima slabijeg imovinskog stanja. Učenicima srednjih škola pomažu u nabavci knjiga, a onima koji se školuju u Zadru grad pomaže sufinanciranjem prijevoza.

Podijelite sadržaj