Postavke
kolačića

Priopćenje Zlatka Fumića načelnika Brinja: djelatnici Doma zdravlja Brinje napisali su hrpu laži o meni

Poštovani i dragi sugrađani,

Jučer ste bili svjedoci hrpe laži koje su napisane na moj račun od strane djelatnika ambulante Doma zdravlja Brinje. Drago mi je da na navedenom sastanku nisam bio sam, već su bili i svjedoci te mogu potvrditi da je sve izrečeno laž. Prisutni su bili župan gospodin Ernest Petry zajedno sa zamjenicom gospođom Jasnom Orešković Brkljačić, ravnatelj Doma zdravlja Otočac gospodin Ivan Furlan, ravnateljica Hitne medicinske pomoći gospođa Martina Brmbolić, moj zamjenik gospodin Milan Kolak te podpredsjednik Općinskog vijeća Općine Brinje gospodin Zdravko Holjevac. Oni mogu posvjedočiti sve što sam rekao.

Istina je da sam rekao da nije u redu da se tako ponašaju i da ne žele da se jedna ambulanta preseli na kat kako bi se oslobodio prostor za prijeko potrebnu Hitnu pomoć. Također sam naveo da Općina Brinje zajedno sa Ličko – senjskom županijom čini sve kako bi se osiguralo što bolje uvjete za rad našim liječnicama te smo tako renovirali kompletnu zgradu Doma zdravlja krenuvši od fasade, krovišta, stolarije, grijanja te smo preuredili prostor ljekarne. Isto tako Općina Brinje je financirala preuređenje i opremu dva stana za doktorice te sufinancira mjesečne režije. Ako je za njih to uvreda ja se ovim putem javno ispričavam.

Sve što radim je isključivo na dobrobit svih građana općine Brinje u što ste se i sami mogli uvjeriti u ovih 10 godina te me upravo zbog toga vrijeđa iznošenje neistina da sam nasilan, što znate da nisam.

Koristim ovu priliku da se zahvalim županu Petryu te Vladi RH na trudu da Brinje po prvi put dobije Hitnu pomoć u ovakvom sastavu.

Doktorica Miranda je navela da joj „ovako zahvaljujem“, ali zaboravlja da sam je ja osobno prošle godine predložio za Priznanje Ličko – senjske županije zbog njenog iznimnog truda i toga što je 6 mjeseci sama odrađivala posao za dvije ambulante. Osobno se nadam da je bila i financijski nagrađena za svoj rad.

Nikad nisam izjavio da su doktori protiv dolaska Hitne pomoći, ali je istina da se protive preseljenju jedne ambulante na kat.

Pojedinci postavljaju pitanje kako će stariji pacijenti doći do ambulante koja se nalazi na katu Doma zdravlja. Ovim putem ih pitam kako pacijenti u drugim gradovima poput blonice u Ogulinu, Karlovcu, Zagrebu i drugim gradovima gdje bolnice imaju i po nekoliko katova? Svakako moram napomenuti da naša zgrada Doma zdravlja ima lift te upravo zbog toga ne vidim u čemu je problem. Također moram napomenuti da općina Brinje do sada nikada nije imala Hitnu pomoć već samo pripravnost koju smo nažalost izgubili zbog toga što pojedini doktori nisu htjeli biti u pripravnosti Hitne pomoći te smo bili prinuđeni sufinancirati dolazak doktora Kosića iz Korenice, ali to je bilo neodrživo za naš skromni proračun.

Kažu da ja ne mislim na starije i nemoćne što je neistina jer Općina Brinje zajedno sa udrugom Pavenka čini sve kako bi starijim građanima život bio što ugodniji, pa im tako već petu godinu za redom osiguravamo pomoć u kući kroz projekt Zaželi. Omogućili smo prijevoz starijih i potrebitih građana kako bi mogli obaviti posjet doktoru, ljekarni, trgovini i obaviti ostale potrebe.

Moram napomenuti da su pojedinci počeli širiti neistinu da se ukida jedna ambulanta jer dolazi tim Hitne pomoći. Također ovim putem molim doktoricu Mirandu da provjeri što su govorili pojedini djelatnici o meni prije nego što krene sa javnim iznošenjem i uvredama te za sve postoje svjedoci.

Doktori navode da su potplaćeni te da je u drugim mjestima bolja plaća što ja ne osporavam, ali moram napomenuti da je izvorni proračun Općine Brinje vrlo skroman te jedva iznosi 1 milijun eura sa fiskalnim izravnanjem. S obzirom na navedeno Općina nema otkud sufinancirati plaću, a sve ostalo što se može i što je u mojoj mogućnosti to se i sufinancira.

Moram napomenuti da sam direktorici Hitne pomoći gospođi Martini Brmbolić ponudio i druga alternativna rješenja za prostor Hitne pomoći kao što je prostor KIC-a te privatni prostor u Križpolju koji bi financirala Općina Brinje, ali gospođi Martini se to nije svidjelo i navedeno ne zadovoljava određene norme.

Isto tako moram napomenuti da je praksa svuda da je Hitna pomoć u sklopu ili uz Dom zdravlja upravo iz razloga kako bi se moglo kvalitetno funkcionirati u radu.

Pojedinci spominju zašto Općina ne uredi stari dio Doma zdravlja, ali za to nam trebaju velika financijska sredstva koja sada nažalost nemamo. Moram spomenuti da smo s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dogovorili da oni urede 8 stanova koji bi bili za potrebe stručnog kadra, doktora, učitelja i ostalih.

Ja osobno cijenim i poštuje rad svih djelatnika ambulante Brinje. Doktorica Miranda je izvrsna doktorica i moja osobna doktorica više od 20 godina te mi zbog toga nije jasno zašto joj je ovo bilo potrebno i zašto je krenula u kampanju protiv mene. Izbori za Općinskog načelnika su za godinu dana te ukoliko joj smetam neka se tada uključi. Još jednom napominjem da je doktorica Miranda izvrsna liječnica te joj preporučam da se tim i dalje bavi, jer bi bila velika šteta da ne obavlja posao u kojem je tako dobra.

Napominjem da nam je Hitna pomoć itekako potrebna. Naša općina je prostorno jako velika i dok Hitna pomoć dođe iz Otočca ili možda nekog udaljenijeg mjesta, puno vremena prođe, a to nažalost u hitnim slučajevima može biti od velikog značaja. Hitna pomoć kakvu Brinje očekuje bio bi T-2 tim gdje bi se zaposlilo 10 osoba; 5 vozača – tehničara i 5 medicinskih tehničara. Moram napomenuti da mi je osobno obećano da bi preko ljeta tim Hitne imao i doktora koji bi pokrivao područje autoceste.

Općina Brinje se obavezala urediti prostor i to ćemo odraditi. Ne tražimo ukidanje jedne ambulante već preseljenje ambulante na kat, ali to nije u našoj domeni već na ravnatelju Doma zdravlja. Žao mi je što sam se dao uvući u ovo, ali jednostavno nisam mogao dopustiti da izgubimo dolazak Hitne pomoći za koju se osobno borim već 5 godina.

Još jednom se želim zahvaliti predsjedniku Vlade RH gospodinu Andreju Plenkoviću i županu gospodinu Ernestu Petryu što su imali sluha i prepoznali naše probleme i riješili ga na obostrano zadovoljstvo. Svim djelatnicima Doma zdravlja ambulante Brinje isprika ako sam ih nečim uvrijedio, to mi nije bila namjera. Nadam se i dalje dobroj suradnji sa svim djelatnicima ambulante Brinje, na dobrobit svih građana općine Brinje. Isto tako očekujem ispriku ravnatelja Doma zdravlja Otočac gospodina Furlana zbog nedoličnog ponašanja pojedinih djelatnika Doma zdravlja ambulante Brinje.

Na kraju želim poručiti da ću kao i do sada raditi sve za dobrobit Općine Brinje i svih građana naše prekrasne općine. Vjera u Boga i Brinjska sloga!

Podijelite sadržaj
Play Video

“Brinjsko ljeto 2024”

Pridružite nam se ovoga ljeta na raznim događanjima tijekom srpnja, kolovoza i rujna u Brinju! Turistička zajednica Brinje po prvi puta je izradila QR kod

Podijelite sadržaj
Play Video