PRIOPĆENJE ZA JAVNOST Zajednice utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“

NEPREKINUTO, NEISTINITO I ŠTETNO SUMNJIČENJE USMJERENO JE NA POTKOPAVANJE NAPORA U OBNOVI STRADALIH PODRUČJA

Najprije je trebalo na lažnim tezama kriminalizirati poslijeratnu obranu. Onda je trebalo do krajnjih granica ispolitizirati borbu protiv pandemije. Izvršiti udar na rješavanje ključnog pitanja borbene spremnosti našeg zrakoplovstva. Sada svjedočimo kampanji koja ima za cilj potkopavanje vjere u smisao ostanka na potresom pogođenim područjima Banovine, toliko slično kampanjama kojima se svojevremeno uvjeravalo naše prognanike da se nikada neće vratiti na svoja ognjišta, jer Hrvatska nikada neće osloboditi svoja okupirana područja. Žalosno je to zanemarivanje bilo koje teme od općenacionalnog interesa.

Na tuđoj nesreći i tragediji ne gradi se ništa drugo nego samo zloba.  Senzacionalističko manipuliranje iskrivljenim informacijama doseg je koji danas imamo na naslovnicama nekih neovisnih tiskovina. Danas kada su definirani i prezentirani projekti dvaju modela zamjenskih kuća, mnogi se nadmeću u  „ocijeni“ oblikovnih rješenja.

Prije tjedan dana VRH je predstavila dinamiku i modele po kojima će se svim stradalnicima, kako na Banovini tako i u Zagrebu, obnoviti i izgraditi njihovi potresima porušeni domovi. Na prezentaciji je jasno i nedvosmisleno rečeno da će se koristiti sva tehnološka rješenja izgradnje koja poštuju pravila struke, hrvatske zakonske propise i europske norme. Za one koji manipuliraju naglašavamo:  Eurocode 8.

Prvo rješenje temeljem kojega je pokrenuti javna nabava za izgradnji 30 obiteljskih kuća je rješenje gdje je nosiva konstrukcija drvena sa debljinom svih slojeva zida 30 cm. Najavljeni su javni natječaji koji će u pravilnom vremenskom ritmu tjedno primjenjivati 6 tipova konstruktivnih rješenja otvarajući mogućnost svim u Hrvatskoj dostupnim kvalitetnim tehnologijama gradnje sudjelovanja u zahtjevnom i izazovnom projektu obnove.

Ali NE. Temeljem prijave strukovne udruge koja bi prva morala posjedovati tehnička znanja o modelima projektiranja, o načinu statičkog izračuna okvirne ili dvojne spregnute konstrukcije senzacionalistički naslovi sugeriraju da su zidovi „1 cm pretanki“.

Stručno objašnjenje tragedije ovog napisa zahtijevalo bi cijelo more inženjerskih sati, koje će inženjeri angažirani na obnovi koristiti da nastave svoj rad i projektiranje obnove. Na Banovini su danas u različitim fazama razrade projekati za 8.200 stambenih jedinica, a preambule europskih normi u projektiranju i nabavi očito su nebitne trgovcima koji žele dodatno i beskrupulozno zaraditi na patnji stradalnika.

Više je nego očito da se hrvatsko društvo želi kontaminirati nepovjerenjem i da se to radi sustavno i sa jasnim ciljem. Ne – zidovi na danas projektiranim, a sutra izgrađenim kućama na Banovini i Zagrebu nisu pretanki. Pretanka je ideja koja vodi one koji od prvog dana koriste tuđu tragediju. Zbog čega? Zbog profita na tuđoj muci. Bilo političkog bilo financijskog. Rekli bi iz oporbe: koji lijepi udruženi pothvat. Pravu kvalifikaciju tog pothvata pokazati će vrijeme.

Nama ostaje samo da se zapitamo: je li u takvim nastojanjima zapisana budućnost Hrvatske? Nadamo se da nije i da su zidovi povjerenja u državu i one koji su pokazali spremnost za preuzimanje odgovornosti u ovim teškim trenucima za rješavanje jednog od ključnih problema najpogođenijih dijelova hrvatskih ljudi čvrsti i solidni. A čvrsti i solidni, sukladno svim hrvatskim zakonima i europskim standardima biti će i zidovi obnovljenih i izgrađenih kuća. 

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Blagdan Svih svetih na senjskom području

 Delegacija Grada Senja na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Tomljanovićem i gradonačelnikom Juricom Tomljanovićem položila je vijence i zapalila svijeće kod centralnog križa i

Podijelite sadržaj
Play Video