Postavke
kolačića

Priredba u Srednjoj školi Otočac

Prosinac je u punom jeku i kraj je prvog polugodišta. Ne možemo dopustiti da prođe, a da ne pokažemo barem djelić onoga čime smo se bavili u ovoj godini. Odlučili smo joj već tradicionalno za njezin dan pokloniti priredbu koja će biti spoj tradicije i suvremenosti u okrilju božićnog ugođaja.

Program je započeo himnom koju su otpjevale Andrea MitrovićMarta Kostelac Ana Majetić, učenice ekonomskog zanimanja, u pratnji tamburaškog orkestra naše škole, Karla Vukovića, Mihaela Kostelca JakovcaLuke OdorčićaIvana Matasina i Milana Hodaka. Uživali smo i u njihovoj izvedbi hitova „Dajem ti rič“ i „Božić bijeli“. Uslijedio je prigodni govor ravnateljice Adele Rukavine koja je spomenula sve ovogodišnje uspjehe naše Škole te iskazala ponos svim nastavnicima i učenicima koji su radili na njima. Potom je pozornica postala mjesto izvođenja igrokaza kojim se predstavio zbornik usmene predaje „Legendarica“. U stvaranju igrokaza sudjelovali su Andrea MitrovićLeonarda RajačićMarta KostelacDavid TonkovićAna Majetić i Ivan Vuković. Vile su glumile Marina DujmovićLana Majetić i Petra Majer. Za tonskim stolom bio je učenik Matej Majer. U nastavku su svi prisutni mogli pogledati prezentaciju „Predmeti s dušom“ naših gimnazijalaca koji su fotografirali više od 80 starih tradicijskih predmeta. Prezentacija donosi dašak pokretne materijalne kulturne baštine našeg kraja i tako upotpunjava igrokaz koji predstavlja nematerijalnu kulturnu baštinu. Uslijedio je kolaž tekstova iz „Legendarice“ koje su čitali Marina Dujmović i Franjo Kovačić. Svoju priču “Bocunić i priče bake Ankice“ pročitala nam je Anja Vukmirović, maturantica ekonomskog usmjerenja, koja je u siječnju proglašena dječjom turističkom ambasadoricom udruge Mlada pera, a njezina je priča također postala dijelom “Legendarice”. Naši učenici nisu samo literarno i glazbeno nadahnuti. U fokusu interesa životna im je svakodnevica i suvremeni problemi tipični za njihove vršnjake. Tako su tijekom godine iskazali i svoje glumačke, redateljske, organizacijske i komunikacijske vještine u kratkometražnom filmu “Da samo znaš” koji je premijerno prikazan u listopadu ove godine, a progovara o mentalnim problemima mladih. Budući da smo film već vidjeli, danas smo pogledali i nikad viđene scene i poslušali dojmove sa samog snimanja filma u dokumentarcu “Making of” za čiji je scenarij i snimanje zaslužna Mihaela Dasović. Ulogu montažerki preuzele su Margita Akmačić i Karmen Orešković, tekst je čitala Anamarija Klobučar, a redateljica je Lucija Kraljić. Sve što je lijepo kratko traje. Tako je i ovom druženju brzo došao kraj. Hvala svim sudionicima i svima koji su idejno i izvedbeno sudjelovali u ukrašavanju škole. Hvala i nastavnicima, Snježani JovanićManji Kostelac GomerčićJanu Jankoviću i Gorani Mandarić, koji su pomogli da se ovaj program uspješno izvede. Hvala i voditeljima, Bojani Bogdanović i Borni Orliću, koji su nas spektakularno vodili kroz program.

Božić je vrijeme ljubavi i zajedništva, vjere i opraštanja. I pred vratima je. Stoga uživajte u božićnom raspoloženju i zimskoj idili. Pričajte i dalje priče, čitajte, pišite, bavite se sportom, plešite, družite se, pjevajte iz srca, podržavajte jedni druge i budite zahvalni na svemu što imate.

Tekst: Gorana Mandarić

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video