Postavke
kolačića

Proslava Velike Gospe u Krasnu

U Svetištu Majke Božje od Krasna slavi se Velika Gospa. Uz rijeke hodočasnika od koji su mnogi u srce Velebita sa svih strana stigli pješice veliko misno slavlje koje je prenosio i HRT predvodio je gospićko – senjski biskup mons.Zdenko Križić.

Govoreći o svetkovini koja se stoljećima slavi a Velebitu , biskup Križić je rekao: „

Na sreću, u našem narodu još ima puno onih koji nisu izgubili osjećaj za prave vrijednosti. Sjećam se ankete koju je još za vrijeme komunizma ‘Večernji list’ proveo među mladima da se vidi koji im uzori danas nešto znače. Tko je pobijedio? Majka Terezija iz Kalkute i Ivan Pavao II. Ne znam kakvi bi rezultati ankete bili danas, ali uvjeren sam da mladi i danas nisu izgubili sposobnost dobrog razlučivanja, pa i onda kada ne slijede svoje uzore. Mislim da mladi i danas dobro prepoznaju prave vrijednosti i prave veličine, ali je važno da u svojoj blizini imaju istinske uzore, osobe koje će ih oduševiti da te ideale nasljeduju“.

Mons. Križić primijetio je da danas nije lako biti vjeran Bogu i naše obitelji to dobro znaju. „Svijet će takve često nazvati nazadnima, zatucanima, osobama Srednjega vijeka, itd. Sve su to poniženja koja je nužno podnijeti. Isus je to predvidio, ali je učenike uspio uvjeriti da će to za njih biti blaženstvo.

Zar nisu Isusa na križu ismijavali zbog njegova pouzdanja u Boga. Evanđelisti bilježe kako prisutni pod križem s puno ironije govore: ‘On se uzdao u Boga, neka ga sada oslobodi’ (Mt 27,43). Kao da su htjeli reći: ‘Ovako prolaze oni koji se uzdaju u Boga.’ I danas slične glasove nije rijetkost čuti. Mnogim vjernicima to postane istinska kušnja vjere. Ne mogu razumjeti zašto njima Bog dopušta određena trpljenja. Toliki postave i pitanja: ‘Što sam ja Bogu zgriješio da mi se moralo ovo dogoditi.’ Teško je u patnji vidjeti ono što dolazi iza. Na Veliki petak nije nitko vidio Uskrs. Apostol Petar ima iskustvo ovih Isusovih riječi koje ponavlja prvim kršćanima govoreći: ‘Blago vama ako vas izruguju zbog Kristova imena, jer tada Duh slave, Duh Božji, počiva u vama.’ A onda apostol dodaje: ‘Nitko od vas neka ne trpi kao ubojica ili ka lopov, kao zločinac, kao onaj koji se upliće u tuđe poslove. Ali ako netko trpi zato što je kršćanin neka se ne stidi’ (1 Pt 4,14-16). Kršćani su se ovoga čvrsto držali. Nisu se bojali biti mučenici zbog svoje vjere u Krista, a moralni život bio im je uzoran“.

„Čovjek boli ima potrebu svoju patnju nekome izreći. Ima potrebu da ga netko razumije u njegovoj boli. Tko to može bolje nego majka? Jer majčinska ljubav je besplatna. Majka ne voli svoje dijete zato što je dobro, nego zato što je njezino dijete, pa kakvo god bilo. Takva je i Marija prema nama. Ne voli nas zato što smo uzorni, jer i sami znamo da nismo, nego nas voli jer smo njezina djeca. Prikažimo Mariji, u ovom svetištu, sve svoje patnje i strahove, sve članove svojih obitelji, sve one za koje smo došli posebno moliti, sve one koji pate kao i one koji prouzročuju patnju drugima, da Marija, kao u Kani, stavi pred Isusa sve naše prošnje i potrebe. Neka nama pomogne da u životu činimo sve što nam Isus kaže. Neka potpomaže našu vjeru da ne malakše, da bi joj se jednom pridružili u novom životu gdje ‘više neće biti ni tuge, ni jauka, ni boli, istaknuo je gospićko-senjski biskup.

Podijelite sadržaj
Play Video

Ljetni koncerti u Novalji!

Bogat i raznolik glazbeni program očekuje vas u srpnju u Novalji. 14.07.2024. (nedjelja) MAJA ŠUPUT, Riva Metajna, 21:00h 16.07.2024. (utorak) GIULIANO &DIKTATORI, Ruža Vjetrova, Novalja,

Podijelite sadržaj

Film “Seoba mačaka s Karpata”

Prvo javno prikazivanje filma o provedbi LIFE Lynx projekta u Hrvatskoj bit će – Gorski kotar, srce dinarske populacije risa! Film “Seoba mačaka s Karpata”

Podijelite sadržaj

U subotu 4. večer folklora u Širokoj Kuli

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Široka Kula” organizira 4. večer folklora u Širokoj Kuli koja će se održati u dvorištu Područne škole u subotu 13.srpnja s početkom

Podijelite sadržaj
Play Video