Prosvjedovali ispred Ministarstva pravosuđa

Manja skupina Kosinjana koje je predvodio mjesni župnik prosvjedovali su ispred Ministarstva uprave i pravosuđa u Zagrebu zbog najave potapanja dijela Kosinjske doline.

Prosvjednici su od hrvatske Vlade zatražili da odustane od projekta gradnje hidroelektrane jer je, kako su upozorili, ekološki neprihvatljiv. Kosinjane je u tom podržala Zelena akcija te kosinjski župnik vlč. Pero Jurčević. Potapanjem dijela doline pod vodom bi, osim kuća i gospodarstava, ostala i župna crkva sv. Antuna Padovanskoga, kapela sv. Ane, župni ured i nekoliko groblja na kojima je već počela ekshumacija.

Vlč. Jurčević je u izjavi za Hrvatski katolički radio rekao da je došao osobno podržati prosvjednike da bi vidjeli da je i njihov župnik uz njih te da se zajedno bore za njihova prava, kao i za sve što je vrijedno – od kulturne baštine koja bi bila uništena, do prirode. Dodao je da je projekt sam po sebi štetan i neisplativ energetski i u bilo kojem drugom smislu.

„Njima samima je to prestrašno jer se radi o njihovim životima i njihovim sudbinama, o onomu što im je vrijedno – od njihovih obitelji, djedovine, imovine i svega ostalog“, ustvrdio je.

Pozvao je vlasti da „počnu razmišljati o nekakvim alternativnim rješenjima. Ako baš mora biti izgrađena hidroelektrana postoji alternativno rješenje – Švičko jezero kod Otočca.“ Predložio je da se u tom slučaju ondje napravi hidroelektrana bez štete za stanovnike koji bi tada od nje imali koristi.

Kao alternativno rješenje naveo je i mogućnost gradnje solarne ili vjetroelektrane.

Podijelite sadržaj