Postavke
kolačića

Putni Kofer nahvalio Liku : taj kraj ima sve za savršeni odmor

Jesen je savršeno doba godine za izlete u prirodu. Šume i planine ogrnute u žuto-crvene nijanse posebno su čarobne, a temperature su idealne za duge šetnje i udisanje svježeg zraka punim plućima. Početak listopada idealna je prilika da posjetite Liku, najrjeđe naseljenu regiju u Hrvatskoj, koja krije čak tri nacionalna parka. Najljepši od njih, i jedan od najljepših u Europi, možete od 1. do 8. listopada posjetiti za samo 10 eura. Naime, tada je u tijeku akcija na ulaznice za NP Plitvička jezera, što je idealna prilika da upoznate i druge ljepote ovog kraja. Ako planirate posjetiti Plitvice ovog listopada, evo koje još ljepote ne smijete propustiti!

OTKRIJTE LJEPOTE TRI NACIONALNA PARKA KOJA SE NALAZE U LICI

Od ukupno osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj, čak tri se nalaze u Lici, a tu su je i jedan park prirode. Osim Plitvičkih jezera, čija su najveća atrakcija 16 međusobno povezanih jezera s brojnim vodopadima, u Lici se nalazi i NP Sjeverni Velebit, kao i dio Nacionalnog parka Paklenica. Ta su dva parka raj za šetače i planinare. Sjeverni dio Velebita zaštićen je kao mjesto posebne ljepote.

NP Sjeverni Velebit (Foto: Shutterstock)

Čitav je prostor Nacionalnog parka obilje raznolikostima: tu su šume, travnjaci, stijene, izvori, vodena staništa… Paklenica pak krije neke od najviših velebitskih vrhova i najimpresivnije stijene za penjanje, a atrakcija su i špilje i jame koje otkrivaju tajne podzemnog svijeta Velebita.

PEĆINSKI PARK GRABOVAČA JEDINSTVENO JE MJESTO U CIJELOJ EUROPI

Pećinski park Grabovača jedini je pećinski park u Europi. Smješten je u blizini Perušića, a u parku se na površini od samo 1,5 kilometara četvornih može pronaći čak osam špilja i jedna jama. Od toga je njih pet zaštićeno u kategoriji geomorfoloških spomenika prirode – to su redom špilja Samograd, Medina i Amidžina špilja, Budina ledenica te Petrićeva špilja.

Špilja Samograd (Foto: Domagoj Sever)

Najveća zvijezda parka je špilja Samograd, koja je jedina uređena za turističke posjete. Samograd je najveća i najzanimljivija špilja na Grabovači i jedna od najstarijih turističkih špilja u Hrvatskoj. Ima ukupno četiri dvorane, od kojih svaka obiluje fascinantnim špiljskim ukrasima koje je priroda oblikovala stotinama tisuća godina.

DOZNAJTE GDJE JE ROĐEN GENIJ I POSJETITE TESLINU RODNU KUĆU U SMILJANU

U Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle, znanstvenika koji je zadužio svijet svojim otkrićima, uređen je zabavan, edukativan i inspirativan memorijalni centar posvećen ovom genijalcu. Cijeli kompleks se prostire na 13.674  kvadratnih metara, a sastoji se od povijesnih i novosagrađenih objekata. Dio koji stoji na mjestu još od Teslina djetinjstva je njegova rodna kuća, crkva apostola Svetog Petra i Pavla, štala… Postav je multimedijalni, a posebno je zabavna replika Teslinog laboratorija iz Colorado Springsa gdje je boravio od 1899. do 1900. godine.

U potkrovlju rodne kuće moguće je vidjeti i replike njegovih izuma koji su promijenili tijek povijesti. Ovaj je centar idealno odredište za sve generacije, a posebno će oduševiti najmlađe i možda u njima probuditi istraživački duh i ljubav prema znanosti. Centar je otvoren od utorka do subote od 8 do 14, nedjeljom od 10 do 14, a ponedjeljkom je zatvoren. Ulaznica za odrasle stoji 50 kuna, a za djecu, učenike i umirovljenike 20 kuna.

DOLINA GACKE I MAJEROVO VRILO MJESTA SU NA KOJIMA ĆETE SE STOPITI S PRIRODOM

Potpuni mir, zelenilo drveća i livada koje se stapa s plavetnilom rijeke, umirujući šum vode i klopot starog mlinskog kamena… Kad stignete na Majerovo vrilo učinit će vam se da ste ušli u neku drugu dimenziju, zakoračili u prošlost, pojavili se u nekom svijetu gdje je sve mirnije, a priroda vodi glavnu riječ. Majerovo vrilo jedan je od izvora rijeke Gacke, mjesto na kojem se susreću priroda i stoljetno djelovanje čovjeka, te jedna od najvećih atrakcija okolice Otočca i cijele doline Gacke.

Majerovo vrilo (Foto: Branko Krčmar/ Putoholičari)

Na izvoru je kristalno čista voda formirala jezerce, na kojem leže stari drveni mlinovi čije je kamenje stoljećima hranilo cijeli ovaj kraj. Pod mlinicama Gacka ubrzava i nastavlja svoje putovanje dugo 60-ak kilometara. Majerovo vrilo nalazi se u mjestu Sinac, desetak kilometara udaljenom od Otočca. Danas je to najuređeniji i najposjećeniji izvor Gacke. U jednom od tri stara, drvena mlina posjetitelji iz prve ruke mogu kako se žitarice melju na 170 godina starom kamenu.

OTKRIJTE “MALE PLITVICE” I UŽIVAJTE U RASTOKAMA I LJEPOTI RIJEKE SLUNJČICE

Iako duga samo 6,5 kilometara, rijeka Slunjčica na svom ušću u Koranu kod mjesta Slunj stvara jedan od najljepših krajolika u Hrvatskoj – Rastoke. Čak 23 slapa i brojni brzaci stvaraju šumove i žubor koji se pretvaraju u najljepši koncert prirode. Posjetitelji se mogu prošetati kroz fascinantan labirint kanala i drvenih mostića, a restorani smješteni na samoj obali nude nude nezaboravne gastronomske užitke. Slikovito mjestašce kod Slunja jedno je od najljepših turističkih atrakcija u Hrvatskoj.

Rastoke (Foto: Shutterstock)

OTOČAC JE GRAD ZAGRLJEN RIJEKOM GACKOM KOJI S NJOM ŽIVI I DIŠE

Zagrljen rijekom Gackom, zaštićen okolnim brdima i naslonjen na moćni Velebit, usred mirne Like leži grad Otočac. Na ovom su mjestu ljudi živjeli još prije 6000 godina, a grad je prvi put imenom spomenut na Bašćanskoj ploči davne 1100. godine. Otočac je nekad bio grad na vodi, sa svih strana okružen rijekom Gackom, a danas sa svojom rijekom živi idiličan suživot poštujući njezine prirodne zakonitosti i diveći se njezinoj nestvarnoj ljepoti. Njegova okolica raj je za ljubitelje aktivnog odmora, no i sam grad ima što ponuditi turistima.

Otočac (Foto: Shutterstuck)

Vizurom grada dominira Crkva presvetog Trojstva s visokim zvonikom, koja u interijeru krije nekoliko oltara. Uz crkvu je uređena „Knjiga u kamenu“. Riječ je o 32 kamena bloka koja su od 2007. dolazili urediti kipari iz cijelog svijeta, a od kojih svaki predstavlja neku osobu ili događaj važne za Otočac. Odmah u nastavku je i gradski park, mjesto većine društvenih događaja i manifestacija u gradu. Na brežuljku iznad grada nalazi se Fortica, ostaci stare utvrde koja je nekad branila grad. Otočac i okolica idealno su mjesto za uživanje u domaćim proizvodima, posjećivanje OPG-ova, biciklizam i šetnje prirodom…

PERUŠIĆ I RIJEKA LIKA IDEALNI SU ZA LJUBITELJE AKTIVNOG ODMORA

Malo je mjesta na svijetu koja se mogu pohvaliti s netaknutom prirodom u pravom smislu te riječi, a jedno od njih svakako je Perušić i njegova bajkovita okolica. S vidikovca pored grada pucaju fantastični pogledi na rijeku Liku, najveću rijeku ponornicu u Hrvatskoj dugu čak 78 kilometara, ali i na okolna brda koja se kao biseri nižu jedan za drugim. U blizini se nalazi prekrasni vrt u kojem caruje nekoliko autohtonih biljaka s područja Like, ali i magična Hobit kućica koju su ručno izgradili zaposlenici Pećinskog parka Grabovača.

Perušić i rijeka Lika (Foto: Domagoj Sever)

U blizini se nalazi još jedan vidikovac ukrašen vjetroorguljama. S njega pucaju pogledi na stari grad Perušić koji krase Turska kula i Crkva Uzvišenja sv. Križa. Priroda, povijest i najljepši pogledi… Ova lička oaza bez stresa uistinu je mjesto koje vrijedi doživjeti punim plućima! Vožnja kanuom po rijeci Lici, paintball, pješačenje, uživanje u domaćim rakijama i ukusnim ličkim specijalitetima… Ovaj kraj ima sve za savršen odmor.

Podijelite sadržaj
Play Video