Radove na ribarskoj luci u Novalji obišla ministrica Vučković

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, u nazočnosti ličko-senjskog župana Ernesta Petryja, gradonačelnika Grada Novalje Ivana Dabe – Đona, zamjenice župana Jasne Orešković Brkljačić, predsjednika Gradskog vijeća Grada Novalje Mateja Guščića te ravnatelja Lučke uprave Novalja Tomislava Kustića obišla radove na rekonstrukciji i dogradnji ribarske luke u Novalji, koji traju posljednja tri mjeseca.

INVESTICIJA OD 4,5 MILIJUNA EURA

Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je financijska sredstva Lučkoj upravi Novalja koja je nakon provedenog postupku javne nabave dana 21. listopada 2022. godine zaključila s izvođačem radova Gamik d.o.o. Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i dogradnji sjevernog lukobrana – ribarski dio luke otvorene za javni promet u gradu Novalji – 1. faza.

Vrijednost zaključenog ugovora je nešto veća od 4,5 milijuna eura što bi u kunskoj protuvrijednosti iznosilo više od 34 milijuna kuna.

Projekt se financira sa 75 % sredstava iz EU fondova, dok je 25 % sredstava osigurala Republika Hrvatska odnosno Ministarstvo poljoprivrede iz Mjere “Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa”, Operativni program za pomorstvo i ribarstvo.

Pripremne radove i dokumentaciju do ishodovanja građevinske dozvole financirao je Grad Novalja.

Radovi na izgradnji ribarske luke izvode se sukladno projektnoj dokumentaciji i planiranoj dinamici, a trebaju biti završeni do konca 2023. godine, na koji način će se osigurati stalni i sigurni vezovi za ribarske brodove kao i veća zaštita akvatorija, tako da će se postojeći lukobranski objekt rekonstruirati i produljiti za gotovo 80 metara uslijed čega će se osigurati 31 vez za plovila duljine do 20 metara, a ujedno će luka biti sigurna i operativna iskrcajna luka za ribare, ali i sigurno zaklonište za iste.

Realizacijom projekta kao i projekta Rekonstrukcije i dogradnje Primorske ulice kao pristupne ceste luci te projekta Luke Jug, akvatorij luke Novalja otvorene za javni promet županijskog je značaja, luka će biti zaštićenija od udara valova, a dobit će i jednu novu dimenziju i značajniju ulogu u prometno-pomorskom povezivanju i kvaliteti usluga.

Prije obilaska radova ministrica Vučković je prisustvovala radnom sastanku sa županom Petryjem, gradonačelnikom Dabom i drugim suradnicima, kojom prigodom nije skrivala zadovoljstvo s investicijom koja je u tijeku, a ujedno je u prostorijama Gradske vijećnice predstavila knjigu prevedenu na engleski jezik koja nosi ime Biblijski vrt: sveta zemlja lunjskih maslina, autorice Andrijane Škunca.

Župan i gradonačelnik zahvalili su ministrici na iznimno dobroj suradnji i razumijevanju ministarstva koje je podržalo investiciju te naglasili da Vlada RH predvođena premijerom Plenkovićem kroz ovakve i mnogobrojne druge projekte dokazuje kako Ličko-senjska županija, kao i svi gradovi i općine u županiji, imaju perspektivnu i razvojnu budućnost u svim segmentima koji će u nadolazećem razdoblju imati pozitivne efekte na razvoj gospodarstva, ribarstva, pomorstva i poljoprivrede kao i u svim drugom segmentima koji jamče otvaranje novih radnih mjesta kao i opstojnost života na ovim područjima.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video