Postavke
kolačića

“Rat” za vodu iz Like !

Gradsko vijeće Raba odbilo je spajanje svog velikog komunalnog poduzeća “Vrelo” senjskom trgovačkom društvu “Južni ogranak” koje može biti prodano u bilo kojem trenutku. U tom slučaju ličku vodu mogao bi kupiti bilo koji vanjski igrač. Senjski Južni ogranak uopće nije komunalno poduzeće niti je to ikada bilo, a vodu bez koncesije besplatno crpi iz akumulacije Gusić polje i preprodaje je Senju, Pagu, Novalji, Rabu, Karlobagu, piše Večernji list.

Najavljeno pripajanje rapskog gradskog komunalnog poduzeća “Vrelo” senjskoj tvrtki Vodovod Hrvatsko primorje – južni ogranak, koje je u ponedjeljak bilo na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Rab, nije se dogodilo, a već u prvoj točci dnevnog reda srušen je i gradski proračun. Kako doznajemo, proračun nije prošao jer nije dobio – kako nalaže statut – potrebnu većinu svih zastupnika, a pripajanje rapskog komunalca Senju propalo je jer su oporbeni vijećnici srušili kvorum nakon što su doznali da će se o ovoj odluci od krucijalne važnosti za Rab i Rabljane odlučivati većinom prisutnih vijećnika, a ne većinom svih vijećnika. 

Iako se radi o velikom pripajanju imovine i upravljanju javnim dobrom, glasalo se većinom prisutnih vijećnika. Dakle, HDZ-u za izglasavanje nije trebalo sedam vijećnika, kojih nemaju, nego većina prisutnih, što je značilo da su planirali izglasati odluku s četiri svoja i dva vijećnika Rapskog pučkog sabora s kojima su u koaliciji, njih šest od ukupno trinaest ljudi u Vijeću. Znali smo da se to sprema i zato smo, kad je došla na raspravu točka o pripajanju “Vrela” Južnom ogranku, rekli što mislimo o toj temi i napustili dvoranu te time srušili kvorum i onemogućili donošenje odluke – kaže Lovre Ševerdija, jedan od troje nezavisnih rapskih vijećnika, dodajući da je u međuvremenu i općina Povljana glasala protiv pripajanja svog komunalca senjskom Južnom ogranku. Dakle, u dvije od osam jedinica lokalne samouprave ovog područja odluka o spajanju nije prošla, a članak “Kako je gradonačelnik Raba izgubio Vrelo”, koji je na Facebooku objavio klub Municipium Rab, u kojem su se udružila tri nezavisna vijećnika, pročitale su tisuće Rabljana, pokazavši izniman interes za ovu temu. 

Oglas

Otpore okrupnjavanju komunalnih poduzeća pružali su već i HDZ-ovi gradonačelnici, a sad i stanovnici Povljane i Rabljani odbijaju pripajanje koje im se pokušalo nametnuti netransparentno i u zadnji čas. Da podsjetimo, Vlada je na temelju Uredbe o uslužnim područjima, donesene na osnovi Zakona o vodnim uslugama, predvidjela pripajanje manjih lokalnih vodoopskrbnih tvrtki poduzećima većih gradova kako bi se omogućilo lakše investiranje EU novca u vodoopskrbu. Međutim, na Rabu se trebalo dogoditi nešto sasvim drukčije: pripremalo se da manja senjska tvrtka usiše njihovo “Vrelo”, najveće komunalno poduzeće na tom području, vrijedno oko 25 milijuna eura. Kao što je Večernji list već pisao, Južni ogranak – koji je već izazvao otpore u Otočcu i Gackoj dolini gdje je pokušao progurati projekt crpljenja vode s Gacke bez studija utjecaja na okoliš i isplativosti – uopće nije komunalno poduzeće, niti je to ikada bio.

Registriran je kao trgovačko društvo i može biti prodan u bilo kojem trenutku, hipotetski Coca Coli, Saudijskoj Arabiji ili nekom fondu iza kojeg stoje tko zna koji vlasnici, a od 2014. nema ni koncesiju na vodu rijeke Gacke i Like koju besplatno crpi iz akumulacije Gusić polje i preprodaje svojim osnivačima; Senju, Pagu, Karlobagu, Rabu… tako da smisao postojanja i svrha ove tvrtke uopće nisu jasni. Na priče da će Rab “drmati” Južnim ogrankom s 24 posto, koliko bi imao nakon pripajanja, Ševerdija odgovara da rapski komunalac ni dosad nije mogao progurati svoje interese u Južnom ogranku u kojem su Lopar i Novalja glasali kao i Ličko-senjski HDZ, koji očito pod stranačku kontrolu pokušava staviti i ličke rijeke i komunalce u podvelebitskom primorju. Rapski oporbeni vijećnici najavljuju da se borba za “Vrelo” nastavlja i da su, ako se proračun ne donese do kraja godine, u roku od tri mjeseca od raspuštanja Gradskog vijeća 31. prosinca izgledni i izvanredni lokalni izbori. 

OGLAS

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video