Postavke
kolačića

Razminirano čak 1645,23 hektara Velebita

Zaposlenici Uprave šuma Podružnice Gospić pod vodstvom voditelja Marija Stilinovića su pokrenuli razvijanje projektne ideje razminiranja Velebita. Ideja je uspješno ostvarena u sklopu projekta pod nazivom „Fearless Velebit“. Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Provodi se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Vrijednost projekta je 257.303.868,41 kn, pri čemu je  razminirano 1645,23 ha na Velebitu.

Provođenje ovih aktivnosti razminiranja je započelo u prosincu 2019. godine, a završetak svih aktivnosti u sklopu projekta je predviđen u lipnju 2023. godine. Radovi razminiranja završili su u prosincu 2020. godine. Razminirane su šume i šumska zemljišta u Nacionalnom parku Paklenica i Parku prirode Velebit. Na području Parka prirode Velebit još je preostalo 540 ha minsko sumnjivih površina. Do sada je pronađeno 2177 minsko eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojitih sredstava. Razminiranjem je omogućen pristup planinarima, ljubiteljima prirode, lovcima i zaposlenicima Hrvatskih šuma d.o.o. projektnom području.

Voditelj projekta zaposlenik Hrvatskih šuma d.o.o. Božidar Ćaćić, a nositelj su Hrvatske šume d.o.o. Projektni partner je Ministarstvo unutarnjih poslova, dok su suradnici na projektu  Nacionalni park Paklenica i Park prirode Velebit. 

Podijelite sadržaj
Play Video