Postavke
kolačića

Rekonstrukcija Gojtanovog doma: Projekt vrijedan 1,2 milijuna eura značajno će pridonijeti razvoju planinarskog turizma na Velebitu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli sredstava Parku prirode Velebit za sufinanciranje rekonstrukcije planinarskog doma „Gojtanov dom“ na Visočici u iznosu od 1,2 milijuna eura. Tim povodom, ličko-senjski župan Ernest Petry i direktor Fonda Luka Balen danas su posjetili ovu ustanovu gdje ih je dočekao ravnatelj Parka Mario Šaban.

Šaban je naglasio značaj ove investicije za razvoj planinarskog turizma u Ličko-senjskoj županiji.

“Zahvaljujem se županu i direktoru Fonda što su danas ovdje. Bez potpore Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ličko-senjske županije projekt obnove Gojtanovog doma na Velebitu ne bi bio moguć. Sama inicijativa oko Gojtanovog doma seže u 1912. godinu kada je cijela ideja krenula, a dom je izgrađen 1929. godine. Nadam se da će 2025. godine dom biti ponovno izgrađen onako kako je bio u početku, kako je i bio projektiran i da će kao takav zaživjeti dugi niz godina. Ova inicijativa je od velike kulturne i prirodne važnosti, što zbog zaštite prirode što zbog posjetitelja Parka prirode Velebit,” izjavio je ravnatelj.

Ličko-senjski župan Ernest Petry zahvalio se Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i direktoru Luki Balenu.

“Direktor Balen je podržao brojne projekte na području Ličko-senjske županije i grada Gospića. Drago nam je da je Park prirode aplicirao na ovu mjeru da se napokon uredi prostor od povijesnog značaja, koji su koristili izletnici, planinari i svi ostali, ali najbitnije od svega-građani grada Gospića. Gojtanov dom je ustvari jedan dio tradicije ličkih, ali i hrvatskih planinara, gdje Visočica dolazi do izražaja i pridonosi razvoju turizma na cjelokupnom području Ličko-senjske županije. Kao Ličko-senjska županija naravno da smo podržali ovaj projekt, ali jednako tako cilj nam je urediti i druge objekte na Velebitu kako bi se pridonijelo i razvoju turizma i mapiranju Ličko-senjske županije na turističkoj karti cijele Europe,” kazao je župan Petry.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen kazao je kako mu je veliko zadovoljstvo biti u Gospiću, Ličko-senjskoj županiji, a jednako tako i u Parku prirode Velebit.

“Kako su naveli ravnatelj i župan, ovo je samo jedan u nizu projekata koje je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podržao uz snažnu potporu resornog Ministarstva na području zaštite okoliša i održivog razvoja. Ovaj konkretan projekt, čija je ukupna investicija od gotovo 1,2 milijuna eura, gdje Fond doprinosi s gotovo jedan milijun eura značajan je zamašnjak u izgradnji planinarske infrastrukture na Velebitu i ovo je jedan od tri prva projekta koje Fond provodi na području RH. Ovo je i samo jedan od projekata koje provodimo s Parkom prirode Velebit, istaknuo bih još i projekt izrade projektne dokumentacije uređenja uvale Zavratnica koju također Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira s iznosom od 250 tisuća eura,” – dodao je direktor Balen.

Podijelite sadržaj
Play Video

20 godina Baraćevih špilja

Temeljem izvješća prvog ravnatelja Ustanove – Tihomira Kovačevića Tihija te njegovih evidencija o radnim akcijama koje su prethodile uređenju i otvaranju Baraćevih špilja, prisjećamo se

Podijelite sadržaj
Play Video