Postavke
kolačića

Samo je jedan Tesla

Na današnji dan 1856. godine u Smiljanu rođen je Nikola Tesla, jedan od najvećih izumitelja u povijesti tehnološkog razvoja čovječanstva. Dana 20. listopada 1887. Nikola Tesla u New Yorku patentira prvih sedam izuma, među kojima i okretno magnetsko polje, višefaznu izmjeničnu struju i asinkroni motor. Nema osobe koja nije čula za njega! Njegovi su izumi doveli do razvoja modernih sustava radiokomunikacije, televizije, robotike i daljinskog upravljanja, Tesla je iza sebe ostavio veliko nasljeđe, a svojim je nevjerojatnim izumima i uspješnim patentima zauvijek promijenio i zadužio svijet.

U Tehničkome muzeju koji nosi njegovo ime u Zagrebu nalazi se stalni demonstracijski kabinet Teslinih izuma, a u Smiljanu Memorijalni centar Nikola Tesla koji uključuje Teslinu rodnu kuću, modele izuma i didaktičke igračke.

Tesla je cijeloga života bio duhom vezan za domovinu. U svojim prvim patentima (1885.–88.), dok još nije bio dobio američko državljanstvo, prijavu je započinjao predstavljanjem: »Neka se zna da sam ja, Nikola Tesla iz Smiljana u Lici, graničnoj pokrajini Austro-Ugarske, izumio…«. Na čestitku koju mu je uputio V. Maček za 80. rođendan odgovorio je uz izjavu kako se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom. God. 1896. bio je izabran za počasnoga člana JAZU (danas HAZU) u Zagrebu, a 1926. za počasnoga doktora Sveučilišta u Zagrebu.

Citiranje:

Tesla, Nikola. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 10. 7. 2024.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video