Postavke
kolačića

Sedam navika kojih vam treba više u novoj godini

S dolaskom nove godine skloni smo raditi velike planove koji uključuju skidanje velikog broja kilograma, drastično zaokretanje životnog stila i sličnih velikih zalogaja koji obično neslavno završe već u prvim danima siječnja.

Umjesto toga, trebali bismo raditi planove koji uključuju postepen rad na sebi, a s njima će s vremenom doći u brojne druge promjene koje si priželjkujemo. Sedam navika koje svatko od nas može uvesti u svoj život s prvim danima siječnja dobar su put prema tome.

1. Više čitanja
Ne postoji navika koje u naš život može unijeti više promjena nego čitanje. I tu nije riječ samo o tome da čitanje bogati naš rječnik i razvija naše kognitivne sposobnosti, nego nam omgućuje i ulazak u neki drugi svijet, nekoliko minuta dnevno samo za sebe, a upravo se u tim trenucima nerijetiko rađaju i velike ideje nadahnute pročitanim koje nam mogu promijeniti život.

Kada posežete za knjigama, to ne mora nužno biti samo beletristika. Posegnite za onime što vam najviše odgovara: knjige za samopomoć, povijesni knjige, praktični priručnici za učenje novih vještina… Slušajte svoje srce i tako birajte i knjige.

2. Više zahvalnosti
Ono što nedostaje mnogima od nas je osvješćivanje toga da moramo biti zahvalni za ono što imamo. Dakako, uvijek težimo boljem i većem, no ako ne priznajemo ono što smo već postigli i budemo zahvalni na tome, ne možemo očekivati da ćemo osjećati ponos i sreću jednom kada budemo dostigli stepenicu više.

I tu nije riječ samo o karijernim uspjesima, nego i o međuljudskim odnosima koji se mogu rasplinuti u sekundi, o ljubavi, ali i o radu na samome sebi. Najlakši način kojim možemo pratiti koliko smo napredovali jest vođenje dnevnika zahvalnosti. Dovoljno je na kraju dana u njega upisati tri stvari na kojim smo danas zahvalni.

3. Više stavljanja sebe na prvo mjesto
Da bismo bili uspješni i usrećivali druge oko sebe, najprije moramo staviti sebe na prvo mjesto. Kako nas drugi mogu voljeti ako ne volimo sami sebe? Koliko god to zvuči kao floskula iz otrcanih knjiga sa samopomoć, činjenica je da je riječ o nečemu što zaista ima velik učinak na nas i ljude koji nas okružuju.

Kaže se da san nije dovoljno velik ako vas ne plaši. Zato stvorite nove navike i krenite u ostvarivanje snova.

Te male činove stavljanja sebe na prvo mjesto možemo postići i vrlo jednostavnim stvarima poput uzimanja deset minuta dnevno samo za sebe uz šalicu kave ili čaja, nekoliko minuta duže pod tušem, kratkom šetnjom nakon radnog dana.

4. Više planiranja
Koliko je god dobro biti spontan, malo planiranja uvest će u vaš život nešto čemu ćete se veseliti. Primjerice, zašto već sada ne biste isplanirali kratko putovanje koje si dugo priželjkujete? To ne moraju biti nikakve tropske i ekskluzivne destinacije. Odlazak u susjednu državu, jednodnevni izlet u drugu županiju s voljenima i slično imat će jednak učinak na naše mentalno zdravlje.

No planiranje vrijedi i kada su u pitanju naši poslovni planovi. Zapitajte se što biste željeli postići u narednoj godini, zapišite planove, a potom ih razdijelite na manje korake. Jednom kada budete imali razrađen plan, već čete biti na pola puta prema uspjehu.

5. Više korištenja riječi „Ne“
Mnogima od nas veliki je problem reći „Ne“ pa često nevoljko pristanemo na kavu na koju zapravo ne želimo otići, preuzmemo posao koji bi zapravo trebao odraditi kolega jer nam se ne da ulaziti u sukobe s njim, pristanemo ispeći kolače iako nemamo vremena i slično.

No budemo li vječno davali samo potvrdne odgovore na sve što se traži od nas, vrlo lako može doći do izgaranja i opasnog narušavanja našeg mentalnog zdravlja. Da, nije jednostavno prebaciti se na takav način razmišljanja, no nužno je za vlastitu dobrobit.

6. Više izlaska iz zone ugode
Kada ste posljednji put napravili nešto što jako želite, ali vas plaši? Primjerice, paragliding, tetovaža, drastična promjena frizure, prekid dugogodišnje veze za koju znate da nikuda ne vodi, promjena radnog mjesta, samostalan odlazak na putovanje Europom, upisivanje govorničke škole jer imate velik strah od javnih nastupa i slično?

Postoji uzrečica koja kaže da san nije dovoljno velik ako vas ne plaši. Zato neka 2020. godina bude vrijeme u kojem ćete svjesno izaći iz svoje zone ugode. Iznenadit ćete se kakve vas velike stvari čekaju s druge strane.

7. Više ljubavi prema samoj sebi
Posljednje, no ne i manje važno stvaranje je navike pružanja više ljubavi prema samoj sebi. Upravo je to velik dio poboljšanja kvalitete vlastitog života. Ljubav prema sebi podrazumijeva usredotočenost na svoje tjelesno i mentalno zdravlje. Jednom kada naučimo brinuti o sebi kao cjelovitoj osobi, primijeti ćemo da nam se smanjuje osjećaj svakodnevnog stresa.

To uključuje unošenje više kvalitetnih namirnica, njegovanje međuljudskih odnosa s važnim nam osobama, tjelovježbu i sve ono što nas istinski čini sretnima i čini dobro čitavom našem organizmu.

Negativni vanjski utjecati uvijek će biti prisutni, no na nama je da odlučimo kako ćemo reagirati na njih. Ljubav prema sebi prvi je korak prema tome.

Podijelite sadržaj
Play Video

Dječji ljetni kamp na otoku Prviću

Danas je ekipa osnovnoškolaca otputovala na otok Prvić. Ljetni kamp započeo je Svetom misom u 11:00 sati u Župi Presvetog Trojstva Otočac. Nakon mise uslijedilo

Podijelite sadržaj
Play Video