Postavke
kolačića

Sezonska prognoza: Čeka nas proljeće toplije od prosjeka, a s njim i suša?

Dugotrajne, iznadprosječne temperature, topli periodi i slaba količina oborina doveli su do jake suše u mediteranskoj regiji, a zahvaćena su brojna područja u južnoj Italiji, južnoj Španjolskoj, Malti, Maroku, Alžiru i Tunisu. Iako smo u zimi, ova vremenska nepogoda već sada ima velike, kritične učinke, stoji u izvješću Europskog opservatorija za sušu (EDO) kojim upravlja Zajednički istraživački centar Europske komisije (JRC).

Sezonska prognoza predviđa toplije proljeće u južnoj Italiji, Grčkoj, otocima Mediterana i sjevernoj Africi. Očekuje se da će ovaj problem potrajati s čime raste i zabrinutost o utjecajima na poljoprivredu, ekosustave, dostupnost pitke vode i proizvodnju energije.

Napominju i da će svaka desetina stupnja globalnog zatopljenja povećati rizike od dugotrajnih suša, a onda i mjere prilagodbe za upravljanje vodama, između ostalih i u sektoru poljoprivrede. 

Stroga ograničenja vode 

Naime, od 1. do 20. siječnja područje Sredozemlja doživjelo je kritične sušne uvjete, koji su posebno pogodili južnu Italiju, južnu Španjolsku i Maltu. Situacija je još teža u Maroku, Alžiru i Tunisu. Kao posljedica toga, ograničenja korištenja vode već su provedena u Maroku, Španjolskoj i Siciliji.

Suša u siječnju (Izvor: EK)

U španjolskoj regiji Kataloniji je 1. veljače proglašeno izvanredno stanje zbog suše sa strogim ograničenjima vode, jer su njezine rezerve pale na ispod 16%. Utvrđeno je da su rezervoari u regiji Algarve na jugu Portugala na najnižoj razini i naređena su ograničenja korištenja vode.

Rezervoari u talijanskoj regiji Sicilija za sada su ispod razine upozorenja, no možda će biti potrebno racionalizirati potrošnju.

U Maroku je šest uzastopnih godina suše rezultiralo kritično niskom razinom u akumulacijama, s prosječnim punjenjem brana od oko 23%. Zabranjeno je korištenje vode za čišćenje cesta, navodnjavanje parkova i nekih poljoprivrednih površina.

Utjecaj na poljoprivredu

Za procjenu utjecaja u poljoprivredi, istraživači su koristili kombinirani pokazatelj suše (CDI) temeljen na oborinama, vlažnosti tla i vegetacijskom stresu. Stanje je do kraja siječnja bilo alarmantno

Manjak kiše i rekordno visoke temperature u prošlom mjesecu utjecali su na ozime usjeve i voćke duž obale u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj i na mediteranskim otocima, dok su Maroko i Alžir zabilježili smanjeni rast usjeva. 

Prije toga, topli periodi između rujna i prosinca 2023. doveli su do iznadprosječnih temperatura, a siječanj 2024. nedavno je proglašen najtoplijim u povijesti.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Zelena čistka

I ove godine organiziramo Zelenu čistku. Pridružite nam se 06.travnja (subota), u čišćenju naše općine. Prijaviti se možete na broj 0993714790 (SMS, WP, Viber). Vidimo

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video