Postavke
kolačića

SKY BOŠT 2024 – Baške Oštarije Trail

U organizaciji Atletskog kluba Gospić, Parka prirode Velebit i Općine Karlobag 8. lipnja 2024. godine održava se  SKY BOŠT 2024 ( Baške Oštarije Trail).

Uz rekreativne utrke “BOŠT Family Time” i “BOŠT 4 You” najveća atrakcija ovogodišnjeg BOŠT-a je skyrunning utrka “SKY Bošt” duga 30 kilometara koja je ujedno i kvalifikacijska utrka za Svjetsko prvenstvo u skyrunningu koje će se održati u Španjolskoj u rujnu ove godine. 

Utrka od Karlobaga do Baških Oštarija je izuzetno fizički i psihički naporna i namijenjena samo iskusnim trkačima koji imaju iskustva u sličnim utrkama ali je i izuzetno vizualno atraktivna s pogledom na Velebitski kanal, otoke i ljepote Velebita.

Skyrunning je sport planinskog trčanja relativno nov u Hrvatskoj koji se trči na lokacijama iznad 2000 metara gdje je minimalni prosječni nagib 6% na ukupnoj udaljenosti a najmanje 5% ima nagib od 30% ili više dok se za lakše napredovanje mogu koristiti motke, dereze i ruke te kao takav zahtjeva izuzetnu spretnost i izdržljivost trkača.

Budući da je SKY BOŠT utrka kvalifikacijska za Svjetsko prvenstvo, Gospić, Karlobag i Baške Oštarije imat će priliku ugostiti neke od najboljih svjetskih skyrunning trkača.

Utrka starta na trgu ispred općine u Karlobagu. Prvi kilometar trči se uz more preko plaže ispod Hotela Zagreb sve do plaže Tatinja. Na tom mjestu prelazi se državna cesta, a staza  se polako uspinje u pravcu naselja Staništa (od tog je 1 km asfalta).  Iz Staništa slijedi uspon planinarskom stazom do Ledenika (Kućišta Cesarička). Nakon kratke asfaltne dionice kreće strmi uspon planinarskom stazom prema vrhu Velinac (965 mnv). Uspon prema Velincu je strm i zahtjevan s kamenom podlogom, na najstrmijem dijelu je sipar. Neposredno prije vrha Velinac je križanje staze na kojem se ide lijevo do samog vrha na kojem je 1 kontrola (potrebno je probušiti broj), od kud se vraća natrag planinarskom stazom te se na prethodnom križanju opet ide lijevo u pravcu Premužićeve staze. Taj dio je valovit,  trči se preko nekoliko livada, a nakon 10,7 km dolazi se do Premužićeve staze (1 okrjepa) te se vrlo kratko trči po njoj (200 metara), od kud staza oštro skreće lijevo i planinarskom stazom se diže na sedlo između Budakovog i Prikinutog brda. Na sedlu (živa kontrola)  se skreće lijevo i uspinje se na vrh Budakovog brda koji je najviša točka utrke (1317 mnv) na kojem je 2 kontrolna točka (potrebno je probušiti broj). S Budakovog brda staza se vraća natrag spuštajući se do sedla, nakon čega se uspinje prema Prikinutom brdu. Nakon Prikinutog brda slijedi blagi spust, a zatim i uspon na vrh Visibaba. Cijeli greben od Budakovog, preko Prikinutog do Visibabe je planinarska staza s koje se pružaju prekrasni pogledi na Velebit s jedne strane te na otok Pag i Velebitski kanal s druge strane. 

Nakon vrh Visibaba slijedi strmi tehnički zahtjevniji spust do Premužićeve staze kojom se trči do Dabarske kose (2 okrjepa) na 18.5 km. Poslije okrjepe slijedi tehnički zahtjevan uspon na vrh Butinovača (1127 m), sa kojeg se kratkim tehničkim spustom (na nekoliko mjesta potreban je dodatni oprez) dolazi ponovno do Premužićeve staze. Iduća 2 km trči se Premužićevom stazom, završetkom staze slijedi 1 km šumskog puta do 3 okrjepe na Stupačinovu (23 km). Nakon okrjepe trasa utrke se livadom uspinje prema vrhu Badanj (1164 m), sa kojeg se pruža prelijep pogled na Baške Oštarije, okolne vrhove i otoke. Nakon Badnja staza se polagano spušta pored čuvene „Prpine Jatare” dalje prema Prpić polju s kojeg se uspinje na vrh Basača (1089 mnv). S vrha se pruža prekrasan pogled prema otoku Pagu. Spust s Basače prema Kubusu je kratak, ali tehnički zahtjevan. Na Kubusu je 4 okrjepa, nakon čega staza nastavlja dalje u pravcu Debele kose. Kratkim tehničkim spustom s Debele kose dolazi se na Terezijanu s kojom se trči u pravcu hostela gdje je i cilj utrke.

Trasa utrke je zahtjevna i iziskuje određeno trkačko i/ili planinarsko iskustvo. Ne preporučuje se početnicima i natjecateljima koji nemaju sličnih iskustava dosad, ističu organizatori.

 

Podijelite sadržaj
Play Video

Švica je sutra epicentar nogometa

Program povodom proslave švičkog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja 2024. godine je zaista šarolik i vrijedi posjetiti Švicu narednih dana. Sutra, nedjelja 23. lipnja

Podijelite sadržaj

Ukrajinka Taja i sladoled !

Vihor rata raselio je po svijetu mnoge Ukrajince. Dosta ih je našlo svoj “drugi doma” i u Lici. U Gospiću smo u poznatoj slastičarnici Specijal

Podijelite sadržaj
Play Video