Postavke
kolačića

Splitsko- makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić primio je iz ruke pape Franje palij

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, naš dosadašnji biskup, sada splitsko-makarski nadbiskup metropolit mons. Zdenko Križić primio je iz ruku pape Franje palij, simbol metropolitanske časti.

Palij (lat. pallium) je znak vlasti koju u svojoj pokrajini ima metropolit u zajedništvu s Rimskom Crkvom. Izrađen je od vunene trake široke tri prsta odrasle osobe (oko 6 cm) koja ima oblik kruga. Na vanjskom dijelu kruga dijagonalno su istkane dvije trake dužine oko tridesetak centimetara. Palij se stavlja preko glave iznad svega liturgijskog ruha (iznad misnice) tako da stoji na ramenima, s tim da trake slobodno vise, jedna na leđima, a druga na prsima. Na paliju se nalazi šest crnih križeva, jedan na trakama, zatim po jedan sprijeda i straga na spoju kruga i traka palija te po jedan na lijevom i desnom ramenu. Dakle, ta četiri križa koja se nalaze na krugu palija čine križ na osobi koja ga nosi, što svakako ima i svoju teološku simboliku.

Palij je izrađen isključivo od janjeće vune, jer na taj način simbolički označava Dobroga Pastira iz Evanđelja, izražavajući time pastirsku službu koju metropolit vrši.

Izvor: Gospićko-senjska biskupija

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video