Postavke
kolačića

Srpsko narodno vijeće nabavilo terenac za prijevoz starijih građana Gospića i Lovinca

Srpsko Narodno Vijeće brine o starijim sugrađanima u Glini, Donjem Lapcu, Gračacu, Benkovcu, a od danas program “Od vrata do vrata” zaživio je i u Gospiću i Lovincu.

Starije stanovništvo ruralnih dijelova Gospića i Lovinca dobiti će prijevoz i pratnju za razne socijalne usluge, a danas je radi toga vozaču pratitelju na korištenje predano terensko vozilo.

Nabava vozila i usluga za prvu godinu vrijedi 220.000 kuna, a automobil je od saborske zastupnice SDSS-a Anje Šimprage i zamjenika ličko-senjskog župana Milana Uzelca preuzeo Valentin Kuprešanin iz Metka, novozaposleni vozač pratitelj. 

“U ruralnim krajevima su veliki problemi s javnim prijevozom”

Predajući automobil na korištenje Šimpraga je rekla kako može obećati da će se s pozicije saborske zastupnice truditi da se projekt nastavi širiti, i to zato što su, kako je istaknula, “Zaželi” i SNV-ov projekt “Od vrata do vrata” najbolji projekti u ruralnim područjima. “Oni osiguravaju kakvu-takvu bolju starost, kako za pripadnike moje zajednice tako i većinskog naroda”, dodala je.

“Ovo je hvalevrijedno jer su u ruralnim krajevima veliki problemi s javnim prijevozom, gotovo da prijevoz i ne postoji, te na ovaj način ljudi mogu otići liječniku, u grad po penziju, ostvariti osnovne potrebe, i zato se nadam da ćemo nakon Gospića i Lovinca u Lici osigurati sredstva za takvu uslugu i za područje oko Knina, možda Obrovca, te u Slavoniji oko Voćina i Pakraca”, rekla je Šimpraga.

Po svakoj općini ili gradu ta usluga pokriva potrebe od 70 do 90 osoba starijih od 65 godina i slabijeg imovinskog statusa.

Nacionalnost nije uvjet

SNV na tom projektu surađuje sa županijskim vijećima za srpsku nacionalnu manjinu te s općinama i gradovima. Na početku, 2020. godine, to su bile općine Glina, Benkovac i Donji Lapac, pa prošle godine Petrinja i Gračac, a sada Gospić i Lovinac. Svugdje gdje je projekt počeo najvjerojatnije će se i nastaviti, automobili ostaju u tim općinama, a troškove usluge vozača pratitelja i goriva te održavanja vozila trebale bi preuzeti općine.

Podijelite sadržaj
Play Video

20 godina Baraćevih špilja

Temeljem izvješća prvog ravnatelja Ustanove – Tihomira Kovačevića Tihija te njegovih evidencija o radnim akcijama koje su prethodile uređenju i otvaranju Baraćevih špilja, prisjećamo se

Podijelite sadržaj
Play Video