Postavke
kolačića

Stanovnici Karlobaga vraćaju sjećanja kako je vladao Prki, Milinovićev glavni kandidat za načelnika Karlobaga

Mnoge je iznenadila vijest da će baš Ivica Bačić Prki biti kandidat stranke LIPO, točnije političkog gubernatora Like Darka Milinovića za načelnika općine. Prki je bio već načelnik Općine Karlobag i to čak osam godina od 2001-2009.godine pa smo istražili kako je to u Karlobagu izgledalo kada je Bačić bio vladar. Njegove mandate je obilježilo znatno ulaganje u izgradnju kanalizacijske mreže u Karlobagu, sanacije vodovoda u iznosu od 80 milijuna kuna. Drugo značajnije ulaganje bilo je u izgradnju zgrade tržnice u Karlobagu čija je vrijednost sa početnih 3.5 milijuna kuna na kraju narasla na čak 8 milijuna kuna. Značajna su to bila ulaganja u maloj općini kao Karlobag i hvalevrijedna da nije one druge strane medalje.

Naime, u to vrijeme izvođač svih radova koje je nabavljalo komunalno poduzeće Velinac bilo je poduzeće Prizma koje je izvodilo radove na kanalizacijskoj mreži u Karlobagu. Poduzeću koje je u Karlobag došlo kao pogrebno poduzeće iz Požege sa jednim starim bagerom i kamionom u nekoliko godina vladavine Ivice Bačića sklopilo je milijunske ugovore za izgradnju kanalizacije. Često se radilo i unaprijed i bez ugovora, a gotovo svaki sklopljeni produživao se za 25% vrijednosti aneksima. Još veću korist imala je Prizma od kamata, a koliko su dobru suradnju imali svjedoči i podatak da je Općina svojim nekretninama bila jamac Prizmi pri podizanju kredita. To je sigurno jedinstven slučaj u državi da lokalna samouprava bude jamac privatnom poduzeću. Zato je i kanalizacijski sustav kvalitetno odrađen te za svake ozbiljnije kiše napuni se oborinskom vodom a fekalije na brojnim mjestima izlaze u more, tvrde nam stanovnici Karlobaga.

Kad se uzmu u obzir bogati ugovori Prizme sa komunalnim poduzećem Velinac gdje kao primjer izgradnje jedne faze kanalizacije procijenjena vrijednost od 3,5 milijuna dolazi do toga da se Prizmi isplati sa aneksima 6 milijuna kuna i kad se uzmu u obzir ugovori koje je brat Bačića Zvonko Bačić sklapao na štetu Velinca kao što je ugovor o leasingu stroja od 1.5 tone čija je tržišna vrijednost iznosila stotinjak tisuća kuna, a Velinac ga platio 440 tisuća kuna nije ni čudo da je komunalno društvo na kraju završilo u stečaju. Inače Zvonko Bačić je zbog svojih sposobnosti istodobno s poslom općinskog direktora pa kasnije prokurista Velinca bio i vijećnik u općinskom vijeću te zapovjednik DVD-a Bag, pa se radilo o velikom sukobu interesa. DVD je toliko zadužio da sad od istoga traži bogatu otpremninu te predstavkama i prijetnjama stečajnom upravitelju traži da se maksimalno podignu cijene vatrogasnih vozila kako bi se prodajom on namirio.

UMREŽENI POSLOVI

Ono što je za komunalno bila Prizma to je za općinu Karlobag bio Panprodukt u vlasništvu obitelji Hadrović. Poduzeće koje je nacionalno ime steklo u aferi s Pevecom kada mu je za nikad isporučene pelete plaćeno 3.5 milijuna kuna za Općinu Karlobag radilo je gotovo svaki infrastrukturni projekt od prilaza, ulica, nogostupa, uređenja groblja itd. Isto kao i u komunalnom društvu svaki ugovor pojačavan je sa aneksom od 25% a imenovani nadzorni inženjeri nisu dolazili niti potvrđivali sklopljene radove kako bi te poslove potvrdili. Kako se posao nije mogao dodijeliti Panproduktu izravno radili su se natječaji. I to na način da su objavljivani petkom a zatvarani u utorak u 12 sati. Tako da se nitko ne stigne javiti osim Panprodukta, a i sam Hadrović imao je problema s tako brzim prikupljanjem dokumentacije da gotovo nikad nije predao cjelovitu dokumentaciju, ali ionako to nije bilo bitno komisiji za nabavu jer ih je uredno izabirala kao najpovoljnijeg a bio je jedini izvođač. O komisiji dovoljno govori podatak da je pri nabavi izvođača UPU-a Karlobag vođena „nevidljivom rukom“ izabrala dvostruko (za 600.000,00) skupljeg izrađivača plana a čiji je sklopljeni ugovor nedavno poništen na trgovačkom sudu kao štetan za Općinu Karlobag. Čak su u tom postupku i utvrđene nezakonite radnje ali nadležne institucije konstatirale su da nisu mogle niti htjele pronaći  krivca.

Da li su stanovnici tada živjeli bolje? Teško je reći ali poznato je da su zaposlenici općine tada imali redovite regrese, božičnice sve do neoporezivog dijela a nije bilo ni strano da su kupovali po centrima prije blagdana pa u računovodstvo donosili račun za koje su im priznavali a teretila se reprezentacija općine. A kad su za vrijeme radnog vremena kao članovi komisija od nabave, inventure, prodaje zemljišta radili svoj posao za koji su plaćeni dodatno su im se isplaćivale naknade za rad u komisiji. Nije ni čudno što se poneki bune na sadašnjeg načelnika da ih maltretira kad im je sve to ukinuto. Nije više moguće ni kupiti zemljište po povoljnim uvjetima kojih je bilo u izobilju pa je i sam načelnik i njegov brat, pročelnik i njegova obitelj sebi kupili pokoju parcelu za crne dane jer otkud bio to bio ikakav sukob interesa. Kao što nije bio nikakav sukob interesa tadašnjeg pročelnika držati u prostoru turističke zajednice vlastitu turističku agenciju.

Uglavnom, nakon vladavine u komunalnom društvu Velinac ostao je jedan kredit od 2,3 milijuna kuna, raznih računa u iznosu od gotovo 9 milijuna kuna te spor sa Lika cestama na milijun kuna koji se odnosi na asfaltiranje ceste za Staništa rodnog sela tadašnjeg načelnika.

U samoj općini dobavljači su potraživali 3,5 milijuna kuna, za stipendije, naknade i kapitalne ugovore dugovalo se dodatnih milijun i pol, a valjalo je pokriti i još 7,3 milijuna obaveza po potpisanim ugovorima. Pod tim se ne misli i  na oko 8 milijuna kuna koje se općina obavezala potrošiti na ceste i komunalnu infrastrukturu za gradilišta koja je prodala pod poticajnom stanogradnjom na Kučeljku i Kalvariji. Vjerojatno bi Prizma bila izvoditelj. Novce od prodaje tih zemljišta umjesto u obećanu infrastrukturu Bačić utrošio je na dugove u izgradnji tržnice koja kao objekt star 10 godina izgleda gore nego srednjovijekovne kuće u Karlobagu.

Koliko god te brojke loše izgledale puno bi gore bile da Bačić u listopadu 2008. godine nije prodao 117 hektara općinskog zemljišta za 18.5 milijuna kuna te na taj način u nekoliko dana namirio dugove poslovnih partnera koji su bili toliki da je novu vlast dočekao iznos na računu od mršavih 440.000,00 kuna.Za očekivati je da će ove navode demantirati ili potvrditi sam kandidat za načelnika Karlobaga.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video