Postavke
kolačića

Stiže li snijeg ?

PROMJENLJIVO oblačno i uz izraženu južinu neuobičajeno toplo vrijeme s temperaturama između 12 i 17 Celzijevih stupnjeva očekuje Hrvatsku, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Ponegdje će padati kiša, češća na Jadranu i krajevima uz njega gdje može biti obilnija te praćena grmljavinom. Najmanje se oborine očekuje na istoku zemlje. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, u gorju s olujnim udarima, a duž obale prijepodne i vrlo jako jugo.

DHMZ objavio priopćenje: Prvo južina pa snijeg

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) najavio je novu promjenu vremena koja donosi južinu, neuobičajenu toplinu pa zahladnjenje, kišu, buru i snijeg. Nova promjena vremena započela je padom prizemnog tlaka zraka. Na svim postajama DHMZ-a bilježi se postupan pad koji će se nastaviti do danas poslijepodne, objavio je DHMZ u posebno priopćenju.

Duboka ciklona s Atlantskog oceana premještat će se narednih dana preko zapadne Europe k srednjoj i istočnoj, a na svojoj južnoj strani povlačiti topli zrak s juga prema Alpskom i Dinarskom području, što će dodatno podržavati razmjerno jaka zapadna i jugozapadna visinska zračna struja.

Iznadprosječno toplo pa pad temperature

Sa sjevera će se spuštati hladan zrak na stražnjoj strani spomenute ciklone. Hladna fronta prelazit će preko našeg područja u prvom dijelu petka uz osjetan pad temperature zraka i naglu promjenu smjera vjetra, stvarajući plitku ciklonu u zavjetrini Alpa koja će se u južnom Jadranu zadržati do subote, podržavajući velike razlike u tlaku zraka duž obale i osobito između obale i unutrašnjosti.

Današnja južina, uz jak i ponegdje na udare olujan jugozapadnjak i jugo nastavit će se osobito sutra, 18. siječnja i donosit će vrlo topao i vlažan zrak iz zapadnog Sredozemlja. Temperatura će u danas biti iznadprosječno visoka u svim krajevima Hrvatske za doba godine, a osobito neuobičajena za unutrašnjost i gorje.

U većini zemlje već od jutros bit će 10 °C i više, poslijepodne između 12°C i 17°C. Zatim će tijekom razdoblja od samo 12 sati, od danas poslijepodne do sutra ujutro, u mnogim mjestima naglo pasti za 10°C pa i za 15°C, moguće ponegdje i više.

Snijeg i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije

S padom temperature kiša će sutra u unutrašnjosti prelaziti u susnježicu i snijeg, kojeg do kraja dana može biti i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U Gorskoj Hrvatskoj već do sredine dana može biti debljeg snježnog pokrivača.

Prolazno jaki udari sjevernog vjetra na kopnu u petak početkom dana razmjerno će brzo slabjeti. Na Jadranu će istovremeno zapuhati bura i jačati, najprije na sjevernom dijelu, pri čemu podno Velebita uz orkanske udare tijekom petka može donositi snijeg do obale. Vjetrovito će na Jadranu biti i u subotu.

Zbog svega navedenog treba računati na različita ograničenja, moguće i prekide u prometu pa stoga pratite prognoze i upozorenja na meteo.hr.

Za vikend uglavnom sunčanije, u nedjelju i smirivanje vjetra te osobito ujutro na kopnu još hladnije, primjereno dobu godine.

Podijelite sadržaj
Play Video

Švica je sutra epicentar nogometa

Program povodom proslave švičkog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja 2024. godine je zaista šarolik i vrijedi posjetiti Švicu narednih dana. Sutra, nedjelja 23. lipnja

Podijelite sadržaj

Ukrajinka Taja i sladoled !

Vihor rata raselio je po svijetu mnoge Ukrajince. Dosta ih je našlo svoj “drugi doma” i u Lici. U Gospiću smo u poznatoj slastičarnici Specijal

Podijelite sadržaj
Play Video