Stiže li snijeg ?

PROMJENLJIVO oblačno i uz izraženu južinu neuobičajeno toplo vrijeme s temperaturama između 12 i 17 Celzijevih stupnjeva očekuje Hrvatsku, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Ponegdje će padati kiša, češća na Jadranu i krajevima uz njega gdje može biti obilnija te praćena grmljavinom. Najmanje se oborine očekuje na istoku zemlje. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, u gorju s olujnim udarima, a duž obale prijepodne i vrlo jako jugo.

DHMZ objavio priopćenje: Prvo južina pa snijeg

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) najavio je novu promjenu vremena koja donosi južinu, neuobičajenu toplinu pa zahladnjenje, kišu, buru i snijeg. Nova promjena vremena započela je padom prizemnog tlaka zraka. Na svim postajama DHMZ-a bilježi se postupan pad koji će se nastaviti do danas poslijepodne, objavio je DHMZ u posebno priopćenju.

Duboka ciklona s Atlantskog oceana premještat će se narednih dana preko zapadne Europe k srednjoj i istočnoj, a na svojoj južnoj strani povlačiti topli zrak s juga prema Alpskom i Dinarskom području, što će dodatno podržavati razmjerno jaka zapadna i jugozapadna visinska zračna struja.

Iznadprosječno toplo pa pad temperature

Sa sjevera će se spuštati hladan zrak na stražnjoj strani spomenute ciklone. Hladna fronta prelazit će preko našeg područja u prvom dijelu petka uz osjetan pad temperature zraka i naglu promjenu smjera vjetra, stvarajući plitku ciklonu u zavjetrini Alpa koja će se u južnom Jadranu zadržati do subote, podržavajući velike razlike u tlaku zraka duž obale i osobito između obale i unutrašnjosti.

Današnja južina, uz jak i ponegdje na udare olujan jugozapadnjak i jugo nastavit će se osobito sutra, 18. siječnja i donosit će vrlo topao i vlažan zrak iz zapadnog Sredozemlja. Temperatura će u danas biti iznadprosječno visoka u svim krajevima Hrvatske za doba godine, a osobito neuobičajena za unutrašnjost i gorje.

U većini zemlje već od jutros bit će 10 °C i više, poslijepodne između 12°C i 17°C. Zatim će tijekom razdoblja od samo 12 sati, od danas poslijepodne do sutra ujutro, u mnogim mjestima naglo pasti za 10°C pa i za 15°C, moguće ponegdje i više.

Snijeg i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije

S padom temperature kiša će sutra u unutrašnjosti prelaziti u susnježicu i snijeg, kojeg do kraja dana može biti i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U Gorskoj Hrvatskoj već do sredine dana može biti debljeg snježnog pokrivača.

Prolazno jaki udari sjevernog vjetra na kopnu u petak početkom dana razmjerno će brzo slabjeti. Na Jadranu će istovremeno zapuhati bura i jačati, najprije na sjevernom dijelu, pri čemu podno Velebita uz orkanske udare tijekom petka može donositi snijeg do obale. Vjetrovito će na Jadranu biti i u subotu.

Zbog svega navedenog treba računati na različita ograničenja, moguće i prekide u prometu pa stoga pratite prognoze i upozorenja na meteo.hr.

Za vikend uglavnom sunčanije, u nedjelju i smirivanje vjetra te osobito ujutro na kopnu još hladnije, primjereno dobu godine.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Gospić još čeka povjerenika

Gospić i dalje čeka Vladina povjerenika, koji će stajati na čelu glavnog ličkog grada do izvanrednih izbora za gradonačelnika. Povjerenika imenuje Ministarstvo uprave, a u

Podijelite sadržaj
Play Video