Postavke
kolačića

Što se događa kada preskačete doručak ?

DORUČAK je jutarnji obrok koji prekida cjelonoćni post. Normalno je da razina glukoze u krvi padne tijekom posta, što može dovesti do posljedica redovitog preskakanja obroka. Konstantno propuštanje doručka, bez ikakvog plana o tome što i kako ćemo jesti tijekom ostatka dana, moglo bi loše utjecati na naše zdravstvene ciljeve. Ovo su moguće posljedice preskakanja doručka.

Smanjena razina energije

Preskakanje doručka često rezultira osjećajem slabosti tijekom jutra zbog nedostatka potrebne energije.

“Kada se ujutro probudite, imat ćete nižu razinu šećera u krvi, a ako ostanete u tom stanju dulje vrijeme, mogli biste osjetiti umor ili primijetiti poteškoće u koncentraciji”, rekla je nutricionistica Marcie Vaske za EatingWell.

Loše raspoloženje i tjeskoba

“Kada su posebno visoke, razine kortizola povezane su s anksioznošću i depresijom”, objasnila je dijetetičarka Claire Rifkin.

Ona ističe da nedostatak hranjivih tvari koje podržavaju mozak, poput omega-3 masnih kiselina i vitamina B, može biti povezan s poremećajima raspoloženja te da doručak može pružiti ove tvari. Naglašava kako je nutritivni doručak ključan za održavanje mentalnog i emocionalnog blagostanja.

Povećana žudnja za hranom

Preskakanje doručka može imati trajan učinak na ostatak dana. “Mnogi koji preskaču doručak osjećaju intenzivniju želju za hranom kasnije tijekom dana, dok njihovo tijelo pokušava nadoknaditi hranjive tvari koje su možda propustili”, tvrdi dijetetičarka Melissa Mitri.

Objašnjava kako naše tijelo može tražiti brze izvore energije, što može biti žudnja za čipsom ili pecivima. No, iako nam to može pružiti trenutni osjećaj zadovoljstva, može dovesti i do prejedanja.

Usporeni metabolizam

Izbjegavanje doručka u nadi da će nam to pomoći u mršavljenju može zapravo usporiti metabolizam. 
Neki ljudi redovito izbjegavaju doručak u nadi da će smršavjeti, ali on umjesto toga može spriječiti gubitak težine utječući na zdrav metabolizam. 

“Bez doručka tijelo traži energiju negdje drugdje, crpeći rezerve iz našeg masnog i mišićnog tkiva. Kao rezultat toga, drugi se procesi usporavaju kako bi se sačuvala energija. Dakle, metabolizam se usporava kako bi se omogućilo ovo očuvanje energije, smanjujući razine energije”, kaže dijetetičarka Stephanie Darby.

Doručak pruža tijelu potrebne hranjive tvari za energiju, poboljšava raspoloženje te pomaže u održavanju jasnog razmišljanja i koncentracije. Dakle, preskakanje ovog ključnog jutarnjeg obroka povezano je s lošim zdravstvenim ishodima, poput neravnoteže šećera u krvi i većeg rizika od kroničnih bolesti.

Podijelite sadržaj
Play Video

Švica je sutra epicentar nogometa

Program povodom proslave švičkog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja 2024. godine je zaista šarolik i vrijedi posjetiti Švicu narednih dana. Sutra, nedjelja 23. lipnja

Podijelite sadržaj

Ukrajinka Taja i sladoled !

Vihor rata raselio je po svijetu mnoge Ukrajince. Dosta ih je našlo svoj “drugi doma” i u Lici. U Gospiću smo u poznatoj slastičarnici Specijal

Podijelite sadržaj
Play Video