Postavke
kolačića

Što se događa s neosušenom kobasicom na minusu?

Naglo zahlađenje donijelo je probleme onima koji su u pušnicama započeli proces sušenja mesnih prerađevina. Ima i onih koji su završili s dimljenjem, a kobasice iznijeli van na dodatno sušenje.

No, zbog pada temperature je došlo do smrzavanja što može rezultirati propadanjem kobasica i drugih proizvoda.

Osjetljivost na kvarenje

U procesu sušenja dolazi do izdvajanje vode što osigurava trajnost. Problem očuvanja može se javiti kod kobasica koje nisu potpuno osušene ili su poludimljene, odnosno proces konzervacije nije u potpunosti završen. U njima je još uvijek velika količina vode, a meso, kao glavni sastojak, je vrlo podložno kvarenju.

?

Svi negativni procesi koji se javljaju u svježem mesu mogu se javiti i u nedovoljno konzerviranom. U ovom slučaju, kada proces dimljenja nije završen, a došlo je do zamrzavanja zbog ledenog vala i niskih temperatura, nakon odmrzavanja u vrlo kratkom vremenu dolazi do razvoja procesa propadanja.

Spašavanje zamrzavanjem

Najbolje je ovakve kobasice prebaciti u zamrzivač, jer će samo tako biti moguće njihovo dugotrajnije čuvanje. Odvoji se špaga, ako ste je vezali tijekom vješanja u pušnici, kao i pojedinačni komadi. U svaku vrećicu se stavlja onoliko komada koliko možete pojesti u kratkom vremenu nakon odmrzavanja. Efikasniji učinak će biti ako ih vakuumiramo.

U slučaju da smo morali prerezati kobasicu, mjesto reza se premaže s masti kako bi spriječi direktan kontakt sa zrakom. Temperatura zamrzavanja u zamrzivaču treba biti -18ºC, a nakon toga može se spustiti do -16ºC.

Što nakon odleđivanja?

Kada je proces konzervacije bio na samom kraju, imamo skoro osušen proizvod, čuvanje se može obaviti u hladnjaku hlađenjem, ali kraće vrijeme.

Okus i konzistencija zaleđenih proizvoda se mijenjaju i gube. Nakon što ih jednom odledimo, moramo ih odmah potrošiti. Odleđivanje treba biti postepeno u hladnjaku i traje oko 5 h.

Kada ih želimo skuhati, to je najbolje učiniti da ih stavimo u hladnu vodu koju postepeno zagrijavamo. Kada voda proključa kuha se još oko 7 minuta.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video