Postavke
kolačića

Što stoji iza velikog projekta Centar za razvoj brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva u Gospiću

Posljednje vrijeme na veliko je najavljuje realizacija velikog projekta Centra za razvoj brdsko-planinske poljoprivrede koji će se graditi na ulazu sa autoceste u Gospiću. Prostor, točnije zemljište je riješeno pa bi Ličko senjska županija trebala postati središte brdsko-planinskog prostora (BPP) u RH – promatrajući prostor Krša i izvan granica RH i EU.

Republika Hrvatska je inače i posebnim Zakonom regulirala specifičnosti takvog prostora, te jasno definirala otežane uvjete življenja i gospodarenja.

BPP u RH se proteže na području 15 županija i 89 jedinica lokalne samouprave. Obzirom da je i usmjerenje Vlade RH preciznija podrška rješavanju problema BPP, te da su u najavi i različite mjere podrške rješavanju problema BPP, Ličko-senjska županija u svojstvu nositelja projekta započela je razvoj projekta Centra za razvoj brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva, potvrdio je to Ernest Petry, ličko senjski župan.

INDUSTRIJSKA TRANZICIJA POLJOPRIVREDE

Ovaj Centar ima za cilj kreirati specifičnu infrastrukturu kojom se pruža podrška za industrijsku tranziciju poljoprivrede, stočarstva i srodnih sektora a u konačnici i cjelokupnu tranziciju BPP-a kroz sljedeće module, brdsko-planinska poljoprivreda – biljna proizvodanja,  izvorne i ugrožene pasmine – animalna proizvodnja, pametna sela, kulinarstvo i gastronomija, logističko-distributivni centar,  sajamski centar te obnovljivi izvori energije.

Cilj ovog Projekta je revitalizacija ruralnog prostora i kreiranje preduvjeta za unaprjeđenje životnog standarda stanovništva na brdsko planinskom području u RH sa naglaskom na Jadransku Hrvatsku.Jedan od prioriteta je osiguravanje i razvoj uvođenja digitalnih usluga i digitalnih sadržaje za sve dionike BPP-a, ističe ličko senjski župan.

Ključno, Centar ima primarni zadatak pomaknuti ovisnost stanovništva o potporama te razviti i razvijati razne modele dodane ekonomske vrijednosti nastale na poljoprivredi i stočarstvu u životu i radu na BPP.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video