STRAŠNO Ispod asfalta pokraj groblja u Gospiću pronađene kosti 253 žrtve partizanskog zločina

Službeno, završena je ekshumacija posmrtnih ostataka građana pobijenih u Drugom svjetskom ratu na prostoru gospićkog groblja. Ukupno su pronađene 253 žrtve partizanskih zločina.

253 žrtve partizanskih zločina biti će dostojno sahranjene u zajedničku grobnicu, odnosno kosturnicu u kojoj su sahranjeni i ostali ekshumirani ostaci partizanskih zločina. U dogovoru s Ministarstvom hrvatskih branitelja, ako vrijeme dozvoli nastaviti ekshumacije u Ličkom Osiku i Mušaluku, a već su planirane ekshumacije u travnju i svibnju 2024. na području Gospića i Ličko-senjske županije.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je objavilo da je u mandatu ove vlade istražena 81 lokacija grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 1943 osobe.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je od 20. rujna do 13. listopada 2023. provelo treću i završnu fazu ekshumacije ispred groblja sv. Marije Magdalene u Gospiću.

Istraživanje je provedeno temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i naloga Županijskog suda u Karlovcu.

S obzirom na veličinu i zahtjevnost lokacije probna iskapanja i ekshumacije su provedene u više faza rada kojima je prethodilo opsežno istraživanje lokacije. Tako je proveden niz terenskih izvida i snimanja lokacije iz zraka te probna iskapanja na više izglednih mjesta – uz ogradu groblja, s istočne strane ceste i unutar igrališta, čime su potvrđeni nalazi ljudskih posmrtnih ostataka.

Prva faza probnih iskapanja i ekshumacije provedena je od 18. listopada do 5. studenog 2021. kada su ekshumirani posmrtni ostaci 84 žrtve.

Tijekom druge faze probnih iskapanja i ekshumacije, od 27. lipnja do 21. srpnja 2022. ekshumirani su posmrtni ostaci 69 žrtava.

Trećoj i završnoj fazi prethodilo je i podizanje 678m² asfaltnog sloja ceste, a od 20. rujna do 13. listopada 2023. ekshumirani su posmrtni ostaci još najmanje 100 žrtava.

Aktivnosti tijekom kojih je pregledano oko 1.800m2 terena završene su danas, 13. listopada 2023. Ukupno su, u svim fazama, ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 253 žrtve.

Svi posmrtni ostaci žrtava bit će obrađeni klasičnim sudsko-medicinskim i antropološkim metodama, a nakon toga dostojno pokopani u zajedničku grobnicu za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja koju je Grad Gospić izgradio na Gradskom groblju Sv. Marije Magdalene.

Lokaciju je krajem rujna obišao i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uz nazočnost ličko-senjskog župana Ernesta Petryja i gradonačelnika Grada Gospića Karla Starčevića, kojom prigodom je ministar Medved istaknuo kako je ovo jasna poruka predanosti i odlučnosti Ministarstva hrvatskih branitelja i Vlade da ćemo gdje god postoje saznanja o mogućem postojanju masovnih ili pojedinačnih grobnica izvršiti probna iskapanja i ekshumirati posmrtne ostatke žrtava, koje će nakon toliko godina napokon biti dostojanstveno pokopane i počivati u miru.

Župan Petry je po okončanju eshumacije koja je izvršena u strogom središtu Gospića te u neposrednoj blizini osnovne škole i sportskih igrališta ponovno napomenuo da je zgrožen komunističkim i partizanskim zločinima nad hrvatskim pučanstvom Like i primorja, koji su ubijane u poslijeratnom razdoblju Drugog svjetskog rata, bez ikakva prava na obranu i bez procesuiranja te je ujedno zahvalio Vladi RH i Ministarstvu hrvatskih branitelja odnosno ministru Tomi Medvedu da je ekshumacija posmrtnih ostataka izvršena ispod ceste po kojoj su svakodnevno prolazili brojni automobili i pješaci odnosno djeca, kao i što će Posmrtni ostaci žrtava nakon skoro 70 godina biti dostojanstveno sahranjeni, kako bi im se mogle zapaliti svijeće i odati počast.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Župan primio darivatelje krvi

Ličko-senjski župan Ernest Petry održao je prijem za dobrovoljne darivatelje krvi. Prijem je organiziran uoči današnjeg dana Dobrovoljnih darivatelja krvi, te povodom 70. obljetnice dobrovoljnog

Podijelite sadržaj

Podržimo osmjeh velikih boraca!

25.10. Međunarodni dan svjesnosti o niskom rastu! Pokrenimo lavinu da povjerenstvo KBC-a Zagreb i Split odobre prijeko potreban lijek VOXZOGO! Molim Vas dijelite u što

Podijelite sadržaj
Play Video