Postavke
kolačića

STRAŠNO Ispod asfalta pokraj groblja u Gospiću pronađene kosti 253 žrtve partizanskog zločina

Službeno, završena je ekshumacija posmrtnih ostataka građana pobijenih u Drugom svjetskom ratu na prostoru gospićkog groblja. Ukupno su pronađene 253 žrtve partizanskih zločina.

253 žrtve partizanskih zločina biti će dostojno sahranjene u zajedničku grobnicu, odnosno kosturnicu u kojoj su sahranjeni i ostali ekshumirani ostaci partizanskih zločina. U dogovoru s Ministarstvom hrvatskih branitelja, ako vrijeme dozvoli nastaviti ekshumacije u Ličkom Osiku i Mušaluku, a već su planirane ekshumacije u travnju i svibnju 2024. na području Gospića i Ličko-senjske županije.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je objavilo da je u mandatu ove vlade istražena 81 lokacija grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 1943 osobe.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je od 20. rujna do 13. listopada 2023. provelo treću i završnu fazu ekshumacije ispred groblja sv. Marije Magdalene u Gospiću.

Istraživanje je provedeno temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i naloga Županijskog suda u Karlovcu.

S obzirom na veličinu i zahtjevnost lokacije probna iskapanja i ekshumacije su provedene u više faza rada kojima je prethodilo opsežno istraživanje lokacije. Tako je proveden niz terenskih izvida i snimanja lokacije iz zraka te probna iskapanja na više izglednih mjesta – uz ogradu groblja, s istočne strane ceste i unutar igrališta, čime su potvrđeni nalazi ljudskih posmrtnih ostataka.

Prva faza probnih iskapanja i ekshumacije provedena je od 18. listopada do 5. studenog 2021. kada su ekshumirani posmrtni ostaci 84 žrtve.

Tijekom druge faze probnih iskapanja i ekshumacije, od 27. lipnja do 21. srpnja 2022. ekshumirani su posmrtni ostaci 69 žrtava.

Trećoj i završnoj fazi prethodilo je i podizanje 678m² asfaltnog sloja ceste, a od 20. rujna do 13. listopada 2023. ekshumirani su posmrtni ostaci još najmanje 100 žrtava.

Aktivnosti tijekom kojih je pregledano oko 1.800m2 terena završene su danas, 13. listopada 2023. Ukupno su, u svim fazama, ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 253 žrtve.

Svi posmrtni ostaci žrtava bit će obrađeni klasičnim sudsko-medicinskim i antropološkim metodama, a nakon toga dostojno pokopani u zajedničku grobnicu za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja koju je Grad Gospić izgradio na Gradskom groblju Sv. Marije Magdalene.

Lokaciju je krajem rujna obišao i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uz nazočnost ličko-senjskog župana Ernesta Petryja i gradonačelnika Grada Gospića Karla Starčevića, kojom prigodom je ministar Medved istaknuo kako je ovo jasna poruka predanosti i odlučnosti Ministarstva hrvatskih branitelja i Vlade da ćemo gdje god postoje saznanja o mogućem postojanju masovnih ili pojedinačnih grobnica izvršiti probna iskapanja i ekshumirati posmrtne ostatke žrtava, koje će nakon toliko godina napokon biti dostojanstveno pokopane i počivati u miru.

Župan Petry je po okončanju eshumacije koja je izvršena u strogom središtu Gospića te u neposrednoj blizini osnovne škole i sportskih igrališta ponovno napomenuo da je zgrožen komunističkim i partizanskim zločinima nad hrvatskim pučanstvom Like i primorja, koji su ubijane u poslijeratnom razdoblju Drugog svjetskog rata, bez ikakva prava na obranu i bez procesuiranja te je ujedno zahvalio Vladi RH i Ministarstvu hrvatskih branitelja odnosno ministru Tomi Medvedu da je ekshumacija posmrtnih ostataka izvršena ispod ceste po kojoj su svakodnevno prolazili brojni automobili i pješaci odnosno djeca, kao i što će Posmrtni ostaci žrtava nakon skoro 70 godina biti dostojanstveno sahranjeni, kako bi im se mogle zapaliti svijeće i odati počast.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video