STRATIŠTE U Gospiću razotkrivena tajna čuvana više od 70 godina

Ako u ničemu nisu uspjeli Ličko senjska županija i Grad Gospić uspjeli su razotkriti više od 70 godina čuvanu tajnu otkrića velikog ljudskog Stratišta kod gradskog groblja Svete Marije Magdalene u Gospiću.

Ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 253 žrtve Drugog svjetskog rata i velikog partizanskog zločina koji se desetljećima prikrivao i time otkrio da je Gospić bio veliko komunističko leglo i utvrda. I dok se za Titove Jugoslavije nije bilo šanse otkriti Stratište i nevine žrtve ukopati na civiliziran način, postavlja se pitanje zašto se sa otkrivanjem Stratišta čekalo više od 30 godina za Hrvatske. To pitanje je za analize povjesničara i dokazalo da su i 3o i više godina poslije komunističke struje presvučene u hrvatska odjela prikrivale veliki komunistički zločin, pa se mnogi pitaju tko su ti Hrvati kojima nije bilo stalo da se otkrije Stratište i zaklopi mučna knjiga krvave gospićke prošlosti o kojoj se više od 70 godina šutjelo.

U otkivanju Stratišta veliku ulogu odigralo je Ministarstvo hrvatskih branitelja na čelu sa ministrom Tomom Medvedom koje je nedavno završilo treću i završnu fazu ekshumacije ispred groblja sv. Marije Magdalene u Gospiću.

Istraživanje je provedeno temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i naloga Županijskog suda u Karlovcu jer je postojala volja.

S obzirom na veličinu i zahtjevnost lokacije probna iskapanja i ekshumacije su provedene u više faza rada kojima je prethodilo opsežno istraživanje lokacije. Tako je proveden niz terenskih izvida i snimanja lokacije iz zraka te probna iskapanja na više izglednih mjesta – uz ogradu groblja, s istočne strane ceste i unutar igrališta, čime su potvrđeni nalazi ljudskih posmrtnih ostataka.

VELIKO LJUDSKO STRATIŠTE

Prva faza probnih iskapanja i ekshumacije provedena je od 18. listopada do 5. studenog 2021. kada su ekshumirani posmrtni ostaci 84 žrtve. Tijekom druge faze probnih iskapanja i ekshumacije, od 27. lipnja do 21. srpnja 2022. ekshumirani su posmrtni ostaci 69 žrtava. Trećoj i završnoj fazi prethodilo je i podizanje 678m² asfaltnog sloja ceste, gdje su ekshumirani posmrtni ostaci još najmanje 100 žrtava.

Svi posmrtni ostaci žrtava bit će obrađeni klasičnim sudsko-medicinskim i antropološkim metodama, a nakon toga dostojno pokopani u zajedničku grobnicu za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja koju je Grad Gospić izgradio na Gradskom groblju Sv. Marije Magdalene.

SVATKO NORMALAN JE ZGROŽEN KOMUNISTIČKIM ZLOČINOM

Svatko normalan ostao je zgrožen komunističkim i partizanskim zločinima nad hrvatskim pučanstvom Like i primorja, koji su ubijane u poslijeratnom razdoblju Drugog svjetskog rata.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Župan primio darivatelje krvi

Ličko-senjski župan Ernest Petry održao je prijem za dobrovoljne darivatelje krvi. Prijem je organiziran uoči današnjeg dana Dobrovoljnih darivatelja krvi, te povodom 70. obljetnice dobrovoljnog

Podijelite sadržaj

Podržimo osmjeh velikih boraca!

25.10. Međunarodni dan svjesnosti o niskom rastu! Pokrenimo lavinu da povjerenstvo KBC-a Zagreb i Split odobre prijeko potreban lijek VOXZOGO! Molim Vas dijelite u što

Podijelite sadržaj
Play Video