Svečano potpisivanje Memoranduma o razumijevanju i suradnji između Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera i zaštićenog područja pod zaštitom UNESCO-a „Jeju Volcanic Island and Lava Tubes”

U srijedu, 20. prosinca 2023. godine, s početkom u 12,00 sati, u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu potpisivan je Memoranduma o razumijevanju i suradnji između Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera i korejskog zaštićenog područja pod zaštitom UNESCO-a „Jeju Volcanic Island and Lava Tubes”.

Memorandum o razumijevanju uz prisustvo Igora Kreitmeyera, ravnatelja Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, potpisao je Tomislav Kovačević, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera i Hee-Chan KIM, direktor Jeju Volcanic Island and Lava Tubes.

Suradnja obuhvaća razmjenu znanja i iskustava u vezi s očuvanjem ovih svjetski poznatih i fascinantnih prirodnih područja. Iskustva u upravljanju posjetiteljima, održivom turizmu i adaptaciji na klimatske promjene te međusobno promoviranje parkova.

„Sve veći broj turista koji posjećuje našu zemlju u relativno kratkom vremenskom periodu, ostavlja i velik ekološki otisak, a naša infrastruktura teško podnosi taj pritisak.

Zato ulažemo napore u modernizaciju infrastrukture za posjetitelje koja mora biti otporna na klimatske ekstreme. Izrađujemo planove upravljanja s prioritetima obnove prirode jer nam je ona saveznik u borbi protiv klimatskih promjena.

Zaštićena područja čine okosnicu očuvanja prirode. I zato svaka aktivnost, koja doprinosi učinkovitom upravljanju, predstavlja važan korak naprijed. Razmjena znanja i prenošenje iskustava, partnera i prijatelja, koji upravljaju područjima svjetske baštine ima neprocjenjiv značaj!“, u svom pozdravnom govoru istaknuo je ravnatelj Kreitmeyer.

Gospodin Joongkeun Oh, ministar savjetnik pri Veleposlanstvu Republike Koreje u Republici Hrvatskoj pozvao je hrvatsku stranu na uzvratni posjet i prezentaciju NP Plitvička jezera u Koreji.

Nakon potpisivanja Memoranduma delegacije potpisnika posjetili su Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu povodom izložbe “Svjetske prirodne baštine Jeju”, osmišljene kako bi približile ljepote i vrijednost svjetske baštine Jeju hrvatskom narodu.

Izložba traje do 23.12. a ulaz je slobodan.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Gospić još čeka povjerenika

Gospić i dalje čeka Vladina povjerenika, koji će stajati na čelu glavnog ličkog grada do izvanrednih izbora za gradonačelnika. Povjerenika imenuje Ministarstvo uprave, a u

Podijelite sadržaj
Play Video