Postavke
kolačića

SVEDBENE MUKE Koliko staviti u kovertu ?

POSTOJI puno nepisanih narodnih običaja. Majstore se u kući ne smije ostaviti žednima, kad se na cesti ugleda policija, blica se vozači(ca)ma iz suprotnog smjera, a birokratski poslovi postaju puno kraći uz ciglicu kave ispod pulta.

Jedna od ustaljenih balkanskih tradicija je i raskošno vjenčanje, koje ima više namjena – prva je da mladenci žive dugo i sretno, druga da se uzvanici pošteno napiju, a treća da dušman iz susjedstva koji nije pozvan pozeleni od zavisti. Nek’ se vidi da se ima.

Ipak, takav dernek donosi zamjetne troškove, koje će teško pokrpati i bogata tetka iz Njemačke. To pred uzvanike, osim financijskih, stavlja i etičke dileme. Svatko ima različitu definiciju “pristojnog” iznosa u kuverti, ali prema ustaljenim normama, upravo taj iznos grupirat će uzvanike u sljedeće kategorije.

Sirotinja

Ako s pozivnicom u rukama već krećete izgovarati kreativne psovke i gledati izvadak bankovnog računa, vjerojatno ćete biti svrstani upravo ovdje. Nakon što ste zaključili da ne možete pokriti ni troškove mjesta, počeli ste rašivati madrace i istresati ormare, ali ništa nije pomoglo. 

Siromašni uzvanik na kraju će se morati izvući s praznom čestitkom u kuverti, koju je netko drugi napisao da slavljenici ne mogu utvrditi tko ju je dao. Neugodna pozicija, koja u Hrvatskoj nažalost nije rijetka koliko bi trebala biti.

Uhljeb

Uzvanik koji je rezultatom potpuno isti kao Sirotinja, ali motivima joj je dijametralno suprotan.

Uhljeb smatra da je svojom pojavom već dao dovoljan doprinos ceremoniji, a u kuvertu ne želi staviti ni kovanice jer zveckaju. Srdačno daje praznu kuvertu s čestitkom mladencima uz sve najbolje želje i, za razliku od Sirotinje, pritom ne osjeća ni tračak neugode. 

Uhljeb ulazi u element izvan procedure darivanja – tu je da uzima, ne da daje. Takav gost bez problema će pojesti pola praseta i popiti nekoliko litara vina, a nakon toga nastaviti slaviti sve dok se svi ostali, uključujući mladence, ne raziđu. Vjerojatno će i tražiti da ponese drugu polovicu praseta doma.

U naprednijim varijantama nitko sa svadbe ni ne poznaje Uhljeba, ali će to u općem slavlju stvarni gosti shvatiti tek kad se rastrijezne – dakle, prekasno.

Prosjek

Konsenzus za zlatnu sredinu kreće se od 100 do 200 eura. Tim iznosom nećete oduševiti mladence dok uzbuđeno otvaraju kuverte i broje lovu, ali nećete ih ni razočarati.

Nažalost, i ova suma mijenja se u skladu s gospodarskim (ne)prilikama – s obzirom na inflaciju, moguće je da mladenci uskoro za taj iznos neće moći kupiti ni žvake na kiosku.

Stara škola

Iako je dokazano da se monetarni sustav koristio u Mezopotamiji prije sedam tisuća godina, mnogi Hrvati još uvijek ga nisu potpuno usvojili. Na domaćim svadbama i dalje se prakticira naizgled zastarjela metoda robnog darivanja.

Od starijih (ili mladih konzervativnih) uzvanika friško vjenčani par neće dobiti očekivanih parstotinjak eura – moći će ih jedino zaraditi tako da od darova otvore trgovinu bijelom tehnikom. Teško da će i moći napraviti nešto drugo s dvije vešmašine, tri aparata za kavu i pet friteza. 

Ovakva praksa pred mladence će staviti još jednu nedaću – svi od retro uzvanika zasigurno će željeti vidjeti adaptirani stan. To nameće nužnost izbora između pet friteza koje su dobili, što je ekvivalent ljubavi i poštovanja prema onima koji su ih poklonili. 

Ostaje se nadati da djedova sestrična iz trećeg koljena neće zapamtiti kakvu je fritezu kupila, kao i da se aparat kroz narednih pet vjenčanja i rođendana neće kao bumerang vratiti odakle je i krenuo. 

Sve u svemu, ako ste naumili umjesto love nekome na vjenčanje odnijeti toster koji stoji u garaži od 2003. – nemojte. Ako im bude trebao, sami će ga kupiti.

Ima se, može se

Svote iznad 500 eura uglavnom su rezervirane za obitelj i kumove. Ako ne spadate u neku od te dvije kategorije, nitko ne očekuje toliko para – ali vam ih, naravno, neće ni zamjeriti.

Dakle, ako imate uspješnu IT firmu, postavljate pločice ili ste dobro umreženi član vladajuće stranke, slobodno se isprsite. Samo ne očekujte da ćete dobiti takve cifre nazad na svom vjenčanju, bar ako se i sami ne družite isključivo s IT-ovcima, keramičarima i HDZ-ovcima.

INDEX.HR

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video