“Sveta tri kralja – masnica se valja!”

Danas 6. siječnja slavi se blagdan Sveta tri kralja u spomen na dan kad su Gašpar, Melkior i Baltazar, kraljevi su, ili mudraci, koji su se prema Evanđelju došli pokloniti Isusu Kristu nakon rođenja u Betlehemu. Tradicionalno, ovaj blagdan za kršćane predstavlja kraj božićnog razdoblja pa najčešće upravo na Sveta tri kralja iz svojih domova pospremaju ukrase, kao i božićno drvce.

U kršćanskoj tradiciji teolozi iz trećega stoljeća Origen i Tertulijan pridonijeli su stvaranju današnje slike o tri kralja. Origenu se pripisuje da je protumačio tri dara simbolično: zlato koje upućuje na Isusovo kraljevsko dostojanstvo, tamjan na njegovo božanstvo, a smirna na njegovu smrt.

U Lici je običaj na dan Sveta tri kralja peć masnicu – starinski kolač od tijesta i masti. Upravo tako nastala je i uzrečica “Sveta tri kralja – masnica se valja!” Masnica je tradicionalni lički kolač. U većini slučajeva masnica se spremala slatka, ali znala se raditi i slana varijanta masnice. Sve ovisi od sela do sela. Danas se većinom radi slana varijanta, masno tijesto punjeno sirom, lukom, pršutom i slaninom. Mi smo za slanu varijantu. A Vi?

Dobar tek!

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video