Postavke
kolačića

Sveti Ivan Kapistran – čudotvorac koji je ukopan u Iloku

Dana 23. listopada Crkva slavi spomendan svetog Ivana Kapistrana, talijanskog franjevca koji se posebno isticao u gorljivosti propovijedanja i obrani katoličke vjere koja je bila opasno ugrožena turskim nadiranjima, a za naše je krajeve naročito značajan jer ga je životni put doveo u Ilok, gdje je završio svoj život.

 Sveti Ivan Kapistran je rođen 24. lipnja 1386. god. u talijanskom mjestu Capistranu, u središnjoj regiji Abruzzo, a u Perugi je studirao rimsko i crkveno pravo, gdje ga je tadašnji napuljski kralj postavio za sudca i upravitelja grada. Papa Grgur XV. proglasio ga je blaženim 1622. godine, a svetim ga je proglasio papa Aleksandar VIII. godine 1690. (ili, prema drugim izvorima, papa Benedikt XIII., 1724. god.). Uviđajući posebnu duhovnu snagu svetoga Ivana Kapistrana povezanu s obranom vjere, papa Ivan Pavao II. proglasio ga je 1986. god. zaštitnikom svih vojnih dušobrižnika.

Blagdan mu se u rimskoj liturgiji od 1890. god. slavio 28. ožujka, a od 1969. god. slavi se za cijelu Crkvu na dan smrti, odnosno 23. listopada. Obično se u ikonografiji prikazuje kako nosi franjevački habit, a u rukama ima razvijenu križarsku zastavu i(li) knjigu u ruci, što upućuje na pobjedu nad Turcima kod Beograda, te na njegov doprinos u teologiji i propovjedništvu. 

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video