Postavke
kolačića

Sveti Ivan od Križa

Sveti Ivan od Križa rodio se 24. lipnja 1542. u Fontiverosu u Španjolskoj. Od rođenja je bio okružen oskudicom i siromaštvom. Školu je završio u isusovačkom kolegiju Medini del Campo. Osobito je štovao i ljubio Presvetu Djevicu Mariju pa kada se trebao odlučiti za red u kojem će biti, to ga je potaknulo da odabere Red Naše Gospe od Gore Karmela. Zbog njegova niska rasta i velikog znanja zvali su ga „svojim malim Senekom”.

 Njegova literarna aktivnost trajala je samo osam godina, a prvo djelo napisao je u 36. godini. Na hrvatski su prevedena njegova djela: „Uspon na goru Karmel”, „Tamna noć”, „Duhovni spjev” (koji je napisao u zatvoru u Toledu), „Živi plamen ljubavi” i „Kraći spisi”. Ivanova djela služila su kao apologetski dokaz svetosti Crkve, kao otpor i obrana protiv luteranstva, iluminizma, modernizma, spiritizma i lažnog misticizma. Umro je 14. prosinca 1591., u 49. godini života u samostanu u Ubedi, nakon kratke i bolne bolesti.

Svetim ga je proglasio papa Benedikt XIII. 1726. godine. Zaštitnik je mistika i španjolskih pjesnika. Umro je na današnji dan.

Podijelite sadržaj
Play Video

Priopćenje Jose Vrkljana

Iskreno sam se nadao da kampanja neće ići u negativnom smjeru i nisam htio kopati po prošlosti, ali sam sada prisiljen mojim dragim Gospićankama i

Podijelite sadržaj
Play Video