TJEDAN u kome Općina Karlobag slavi 30 godina postojanja

Općina Karlobag je u tjednu kada slavi i obilježava 30.godina postojanja. Pripremljen je bogat program i prilika da se vidi gdje je danas ta mala i žilava općina . U tri desetljeća se razvila u svim svojim područjima, ali demografski oslabila što muči najveći dio cijele Ličko senjska županije.

Općina Karlobag svoj razvoj temelji na turizmu. Smještena je cijelom površinom u Parku prirode Velebit, u području s 42 kilometra morske obale, na koju se nastavlja planinski lanac Velebit sa svim svojim bogatstvima netaknute prirode.

Veliki problem naše općine je mali broj stanovnika. Iz tog razloga do kraja godine donijet ćemo program kojim ćemo odrediti nove mjere kojima želimo potaknuti naše stanovnike da ostanu živjeti u Karlobagu, te isto tako privući mlađe obitelji da dođu živjeti u Karlobag, kaže Boris Smojver mladi načelnik općine Karlobag koji je prije dvije i pol godine postao načelnik i uhvatio se u koštac sa razvojem i problemima općine. Ono što je zamjetno da su posljednjih godina realizirani brojni infrastrukturni projekti.

Sanaciju rive u Karlobagu i u Barić Dragi, uređena Gradska plaža, ili Kupalište, kreće sanacija plaže u Cesarici u dužini od 120 metara, počet će zamjena postojeće javne rasvjete. Završava se realizacija projekta “Trg Giardin – ribarski muzej na otvorenom”. Izrađene su četiri nove poučne staze ukupne dužine 10 kilometara, kojim se dijelom i riješili pristup starim velebitskim selima. Uređena su dječja igrališta u Karlobagu i Cesarici, saniran je dio zgrade tržnice, uređena plaža u Lukovom Šugarju, uređen dio ulica u Karlobagu, samo su neki od projekata posljednjih godina. U plan je nastavak ulaganja idućih godina u čemu općini je Suport Ličko senjska županija.

NASTAVAK ULAGANJA

Tu bih istakao vodoopskrbu Lukova Šugarja, za koju je izrađena projektna dokumentacija i ishođena lokacijska dozvola. Do kraja godine se nadamo i građevinskoj dozvoli. Izrađena je i idejna dokumentacija za sekundarnu mrežu za to područje, i taj nam je projekt sada prioritet, za koji sljedeću godinu želimo da započne s realizacijom. Isto tako, završavamo glavni projekt nastavka šetnice uz more do Cesarice, gdje smo naišli na probleme u uvjetima Hrvatskih voda radi vododerina kojim prolazi trasa šetnice, i gdje je sad to konačno riješeno, te će projekt uskoro biti predan na građevinsku dozvolu.
U ovom zimskom razdoblju moramo dovršiti projekt izgradnje komunalne infrastrukture za Kalvariju i Kučeljak kako bismo stvorili preduvjete za izgradnju stambenih objekata.
U ponovljenom smo postupku nabave za izvođača radova nove vodospreme u Karlobagu kapaciteta 1000 m3, za što su osigurana sredstva u iznosu od milijun eura.

Isto tako čekamo rezultate natječaja iz NPOO turizam, za koji smo kandidirali nadogradnju hostela na Baškim Oštarijama i uređenje poučne staze Terezijana, ukupne vrijednosti 1.25 milijuna eura. Čekamo rezultate natječaja za energetsku obnovu zgrade u kojoj se nalaze komunalna poduzeća, vrijednosti 300 tisuća eura, ističe Boris Smojver koji kaže da je više od 14 godina sam u ovom sustavu dodajući da odnosi koje ima sa ostalim čelnicima u županiji nikad nisu bili bolji. Župan Petry nam je uvijek na raspolaganju i pomaže u realizaciji naših projekata. Sredstva koja dobivamo od županije za radove na pomorskom dobru konkretan su primjer mojoj tvrdnji. Što se tiče središnje vlasti, odnosno Vlade RH i ministarstava, navest ću podatak da nam je u ovoj godini od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture odobreno milijun eura za sanaciju luka i pomorskog dobra. To je jedan godišnji proračun naše općine. Nacionalnim programom oporavka te budućim financijskim okvirom EU za razdoblje od 7 godina osigurana su značajna sredstva koja mi kao jedinica lokalne samouprave moramo iskoristiti, zaključuje Smojver.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Večeras u Zagrebu Noć Ličana

Večeras će se u Zagrebu od 20 sati održati 27.tradicionalna Noć Ličana u organizaciji Udruge Ličana Vila Velebita. Najveće je to godišnje okupljanje Ličana i

Podijelite sadržaj
Play Video