Tko je Sudac iz Karlovca koji budi nadu u bolje pravosuđe: Sudac mora znati odvojiti bitno od nebitnog

Izjave predsjednika Županijskog suda u Karlovcu Ante Ujevića podigle su dosta prašine. Još prije 11 godina Ujević je ispričao svoja postupanja i svoje viđenje hrvatskog sudstva za koga veliki dio hrvatske javnosti vidi kao rak ranu društva.

Sudac mora završiti predmet u što kraćem roku, a dobro sudi onaj tko dobro razlikuje bitno od nebitnog. Dok se pripremam, znam satima nakon radnog vremena šetati uz rijeke i vrtjeti predmet po glavi dok mi sve ne sjedne na svoje mjesto. Ako imam dvojbi i nisam sto posto siguran, obavezno donosim oslobađajuću presudu – otkriva svoje metode najbrži hrvatski sudac Ante Ujević.

Osim što brzo sudi, ovaj sudac Županijskog suda u Karlovcu, za razliku od nekih svojih kolega, i presude piše ekspresno. Vrhovni sud gotovo u svim slučajevima potvrđuje njegove presude. Eventualno ih preinači na nižu kaznu. Po Ujevićevu iskustvu, pravda je u Hrvatskoj spora i zbog toga što dio sudaca ne koristi ovlasti koje ima, ispričao je još prije 11 godina Ante Ujević predsjednik Županijskog suda u Karlovcu.

Podijelite sadržaj