Tko ove godine može očekivati najveći povrat poreza i kada kreću isplate?

Većina zaposlenih u privatnom i državnom sektoru ne treba podnositi poreznu prijavu, no postoje iznimke!

U svibnju kreću isplate povrata poreza, a najveći povrat će i ove godine dobiti mladi do 30 godina. Prošle je godine postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak proveden za gotovo 750.000 poreznih obveznika, a u 90 posto slučajeva utvrđena je razlika za povrat poreza te je građanima do kraja svibnja isplaćeno 250,4 milijuna eura.

Polovicu tog iznosa dobili su zaposlenici mlađi od 30 godina koji su djelomično ili potpuno oslobođeni plaćanja poreza na dohodak, piše tportal. Naime, mladi do 25 godina i ove godine imaju pravo na povrat poreza u cijelosti, dok oni od 26 do 30 godina imaju pravo na 50 posto plaćenog poreza na dohodak.  Za sve fizičke osobe koje su u protekloj godini ostvarile dohodak od nesamostalnog rada i/ili drugi dohodak primjenjivat će se poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak. To znači da većina zaposlenih u privatnom i državnom sektoru ne treba podnositi poreznu prijavu. Do kraja veljače  poreznu prijavu dužni su popuniti i predati porezni obveznici koji su u 2023. godini ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, odnosno od djelatnosti obrta, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva te dohodak od djelatnosti proizvodnje električne energije​​ i ostalih djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga. Prijavu trebaju podnijeti i pomorci u međunarodnoj plovidbi te porezni obveznici koji su dobili nalog Porezne uprave da naknadno plate porez na dohodak.

Prijavu preko obrasca za priznavanje prava u posebnom postupku trebaju podnijeti i svi građani koji žele iskoristiti neku poreznu olakšicu na koju imaju pravo, a nije prijavljena u Poreznoj upravi, poput prava na uvećani osobni odbitak za uzdržavane članove, prava na uvećani osobni odbitak po osnovi danih darovanja, prebivališta, boravka na potpomognutom području itd. 

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

¸VRH Blaženka će tužiti Slobodnu liku

Darko Milinović, poslijeratni politički profiter početkom 2008.godine kao Ministar u Vladi RH u svoju Imovinsku karticu prijavio je uz drugo i Dionice Lavčević koje je tada posjedovala njegova

Podijelite sadržaj

Balet na velikim visinama Brinja

Brinje je naselje u sjeverozapadnom dijelu Like te općina u Ličko-senjskoj županiji, smještena u Brinjskom krškom polju u sjeverozapadnom dijelu Gackog polja u brinjskoj zavali,

Podijelite sadržaj
Play Video