Postavke
kolačića

TO SE TRAŽI Vrhunska Energana koja bi mogla grijati Gospić

U Gospiću već naveliko pravi struju jedna od najmodernijih energana u Hrvatskoj u koju je uloženo preko 20 milijuna eura što ju nakon izgradnje tvornice Kalcit druga najveća greenfield investicijom na području Grada Gospića od osamostaljenja Hrvatske.

Moderno postrojenje radi na biomasu, izlazne snage 5 MW, karakterizira istodobna proizvodnja dva korisna oblika energije (električne i toplinske) u jedinstvenom procesu. U okviru ovog projekta napravljen je i dodatni pogon – sušara, namijenjen za sušenje drvne sječke, čime će se povećati učinkovitost kogeneracije. Proizvedenu električnu energiju preuzimat će HEP, dok će se toplinska energija primarno koristiti za potrebe tehnološkog procesa (sušenje biomase), a ukaže li se potreba čak i za grijanje grada Gospića, ističe Karlo Starčević gradonačelnik Gospića.

Iza tvrtke Energana Gospić 1 stoji češki holding GEEN, koji je zapravo pokretač cijele ove uspješne poslovne priče. Radi se o subjektu koji ima dugogodišnje i uspješno iskustvo u energetskom sektoru, a ono što je posebno važno jest da će ovo  postrojenje zapošljavati oko 30 radnika.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video