Postavke
kolačića

“Turizam 365 – održivost i inovativnost otoka Paga”

U okviru naše konferencije “Turizam 365 – održivost i inovativnost otoka Paga” održana je panel-rasprava “Potencijal razvoja regionalnog 365 turizma – prilike i izazovi” na kojoj su sudjelovali Ivan Dabo, gradonačelnik Grada Novalje; Dominik Paparić, ravnatelj Uprave za otoke MRRFEU; Šime Gligora, načelnik Općine Kolan i Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije.

Gradonačelnik Grada Novalje, Ivan Dabo komentirao je izazove grada Novalje, kada je u pitanju održivost turizma, proteklih deset godina.

– Napravljeni su veliki pomaci, neovisno o trendovima. Mi danas imamo 30-ak tisuća kreveta, došlo je do porasta hotelskih kapaciteta, prije smo bili zakinuti za to, no treba planirati daljnje povećavanje kapaciteta. Baštinimo osam tisuća jedinica u kampovima, ostalo je privatni smještaj. Imamo mogućnosti prihvata velikog broja gostiju u špici sezone, kazao je Dabo dodavši da su ladanjski objekti, čega je u Novalji sve više, perjanica turizma.

Načelnik Šime Gligora započeo je naglasivši da su u Općini Kolan glavne gospodarske grane poljoprivrede i turizma, a da je za uspjeh zaslužno upravo spajanje tih dviju glava.

– Turisti su to prepoznali, a svako mjesto Općine Kolan ima svoju priču – Kolanjski Gajac, Kolan i Mandre. Ono što se tijekom zimskih mjeseci proizvede plasira se tijekom ljeta, turistima je zanimljivo i vidjeti proces nastajanja primjerice sira. Neke sirane, kao i OPG-ovi, tijekom cijele godine ugošćuju turiste. Najveća zabrinutost po pitanju održivosti je potrošnja prostora jer turizam ide velikom dinamikom, a razvoj infrastrukture teško to može pratiti. Mi imamo, za razliku od Međimurja, mali broj stanovnika, ali velik broj turista, ispričao je Gligora i naveo primjer mjesta Mandre u kojem prevladava tzv. obiteljski turizam, stoga se ulaže u plaže, kao i u sigurnost.

Dominik Paparić, ravnatelj Uprave za otoke MRRFEU, govorio je o projektima koji podižu kvalitetu života otočana.

– Projekata i novca nikad dosta, no napravilo se jako puno. Ministarstvo osluškuje potrebe otočana, oni najbolje znaju, žive na svojim otocima čitavu godinu. Jedinice lokalne samouprave su malene, negdje radi i po dvoje, troje djelatnika, zato se valja udruživati, gledati otok kao cjelinu, to će olakšati apliciranje na europske projekte, a tako i osigurati napredak, istaknuo je Paparić.

Načelnik Gligora spomenuo je primjer udruživanja otočnih općina i naglasio da kontinuirano pripremaju projekte, npr. za izradu dokumentacije za aglomeraciju u Mandrama, a Dabo je nabrajao brojne projekte kojih je toliko da ih, kako kaže, cijela Europska unija ne bi mogla isfinancirati.

Moderatorica Majda Mikulandra postavila je pitanje je li održivost – rezervirana samo za bogate.

Direktor TZ-a Međimurske županije, Rudi Grula objasnio je važnost optimizacije prostora, zaštite prirodnih resursa, konkretno pitke vode kojom njihova županija obiluje te na koncu dugoročnosti ulaganja u održiva rješenja.

– Održivost nema cijene, naglasio je Dabo koji je potom nabrojao mnoštvo “zelenih” projekata Grada Novalje te naglasio blagodati europskih fondova.

Načelnik Gligora govorio je o važnosti planiranja i izradi dokumentacije kao preduvjetima za prijavu projekata.

– Zacrtali smo set projekata, gradi se vrtić u Kolanu, odvodnja, kulturni centar, izgradnja doma za starije i nemoćne, uređenje plaže Sveti Duh…, nabrojao je.

Paparić je na koncu istaknuo da je srž svega – čovjek, stoga je važno educirati se, prenositi tradiciju s koljena na koljeno i čuvati okoliš.

Izvor: Grad Novalja

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video