Tužan kraj radnika Cinčaonice u Ličkom Osiku

Još se ne stišavaju reakcije da je nakon 14 godina rada u Ličkom Osiku zatvorena Cinčaonica talijanske tvrtke „Italikacink“. Na ulici je završilo oko 30 radnika od kojih su neki i jedno desetljeće proveli u tvornici koja je bila jedna od rijetkih takve vrste u Hrvatskoj. I tako je nastala još jedna tužna hrvatska radnička priča, jer radnici u su u čas ostali bez posla i na ulici. U agoniji ostali su i bez otpremnina nakon što je tvornica prestala sa radom. Nije to jedini slučaj da radnicima nisu isplaćene otpremnine nakon zatvaranja tvornice, takvih je slučaja puno. Nismo imali nikakvu zaštitu, samo smo radili, trebali smo drugačije, priča nam jedan bivši radnik cinčaonice, koji kaže da su ima zarađene plaće isplaćene, ali ne i otpremnine.

SLUČAJ KONOBARICE U GOSPIĆU JE DRUGAČIJI

Čini se da su radnici prije potražili pravnu zaštitu i pomoć mogli su dobiti otpremnine. U Gospiću ima drugačiji slučaja da je nakon zatvaranja, radniku vlasnik isplatio otpremninu. Radi se o slučaju zatvaranja kultnog gospićkog restorana Zlatna Potkova gdje je jednoj dugogodišnjoj konobarici uspjelo doći do dosta visoke otpremnine po zatvaranju restorana. Konobarica je nakon što je završila na burzi rada angažirala odvjetnika koji je uspio kod vlasnika istjerati otpremninu pod prijetnjom sudske tužbe, pa je Vlasnik koji je nedugo zatim umro na miran način isplatio otpremninu, dok drugo osoblje restorana nije pošlo stopama konobarice.

Prema važećem Zakonu o radu pravo radnika na otpremninu ovisi o razlogu prestanka ugovora o radu te trajanju radnog odnosa. Radom kod istog poslodavca smatra se i razdoblje rada kod prethodnog poslodavca, ako se, prema odredbama Zakona o radu, na novog poslodavca prenose ugovori o radu radnika koji rade u poduzeću ili dijelu poduzeća koje se statusnom promjenom ili pravnim poslom prenosi na novog poslodavca.

Otpremnina nakon otkaza ugovora o radu propisana je kao obveza poslodavca i pravo radnika u članku 126. Zakona o radu (NN 93/14) prema kojem poslodavac ima obvezu isplatiti radniku otpremninu ako su kumulativno ispunjeni posebni uvjeti:

– da ugovor o radu otkazuje poslodavac

– da razlog otkaza ugovora o radu nije voljno odnosno skrivljeno ponašanje radnika,

– da je radnik kod poslodavca bio u radnom odnosu najmanje dvije godine neprekidno.

Dakle, poslodavac nema zakonsku obvezu isplate otpremnine radniku kojem se otkazuje ugovor o radu zbog skrivljenog ponašanja radnika iz članka 115. stavka 1. točke 3. Zakona o radu.

U pravilu, pravo na otpremninu ne bi imao niti radnik kojem poslodavac izvanredno otkazuje ugovor o radu, budući da se odluka o izvanrednom otkazu donosi uglavnom zbog osobito teških povreda radne obveze uvjetovanih upravo ponašanjem radnika. Međutim, iako je to u praksi prava rijetkost, ipak je teoretski moguće da poslodavac izvanredno otkaže ugovor o radu, a da taj otkaz ne bude uvjetovan ponašanjem radnika u smislu osobito teškog kršenja radne obveze. Naime, to bi bilo u slučaju kada je isključivi razlog otkazivanja nastupanje neke druge osobito važne činjenici zbog koje nastavak radnog odnosa nije moguć, a koja činjenica i njezino nastupanje nije uvjetovano prethodnim ponašanjem radnika. Primjerice, to bi mogli biti slučajevi izvanrednog otkaza članu uprave zbog gubitka licence koja je potrebna za određena trgovačka društva i njihove članove uprave i zakonski se traži od strane nadzornih tijela kao kogentno propisan uvjet za svakog člana uprave takvog društva (npr. osiguravajuća društva, društva za upravljanje mirovinskim fondovima i sl.).

Dakle, radnik bi, s obzirom na razlog prestanka radnog odnosa, uvijek imao pravo na zakonsku otpremninu ako bi se radilo o poslovno uvjetovanom otkazu ugovora o radu i ako je kod poslodavca u radnom odnosu proveo najmanje dvije godine.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Dan žena u Ličkoj kući

Povodom Dana žena, Nacionalni park Plitvička jezera nudi posebnu ponudu za dame koje žele proslaviti ovaj poseban dan u toplom rustikalnom ambijentu restorana Lička kuća,

Podijelite sadržaj
Play Video