Postavke
kolačića

U Gospiću otvorena izložba likovnih radova ukrajinske djece

OŠ „dr. Jure Turić” iz Gospića ugostila je danas izložbu likovnih radova „Mir za mene i tebe” koja je nastala u  okviru projekta „Integracija učenika iz Ukrajine” u OŠ dr. Franje Tuđmana u Korenici. Izložba je s ciljem promicanja mira, nenasilja i prihvaćanja različitosti nadopunjena radovima malih Ukrajinaca smještenih u Gospiću, dok su za njezino otvaranje zaslužni Ličko-senjska županija i Služba civilne zaštite Gospić.

U  holu gospićke osnovne škole bili su danas župan ličko-senjski Ernest Petry, zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša, Kali Gasteiger iz političkog ureda Američkog veleposlanstva u Zagrebu, Joso Živković, voditelj Službe civilne zaštite, Vlado Brkljčić, direktor Županijskog  Crvenog križa i Milan Mataija, predsjednik Kriznog stožera grada  Gospić. U ulozi domaćina nazočne je najprije pozdravio ravnatelj škole Ivica Radošević rekavši kako je izuzetno ponosan što ovu školu pohađa 20 djece iz Ukrajine koja su se izvrsno uklopila u hrvatski škloski sustav. Autori ove izložbe su ukrajinska djeca u rasponu od 3,5 do 17 godina, a neki od tih učenika već su postizali izvrsne rezultate na školskim natjecanjima. Dokazala je to i Kira Matushyna na klaviru, djevojčica 5 razreda OŠ iz Korenice koja redovno putuje u Gospić kako bi nastavila pohađati glazbenu školu.

Zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša poželjela je ugodan boravak svim izbjeglicama koje su na području Gospića našle privremeno utočište, daleko od ratnih zbivanja koja i danas razaraju njihovu zemlju. Župan ličko-senjski Ernest Petry još jednom je poželio dobrodošlicu Ukrajincima.

–Unatrag 14 mjeseci svjedoci smo krvave agresije Rusije na međunarodno priznatu Ukrajinu. Pri tome su pale mnoge žrtve,  živote je  izgubilo mnoštvo civila, među njima i djece. Srušeni su mnogi gradovi i naselja. Mi smo odmah na početku ove agresije u dogovoru s Vladom Republike Hrvatske osnovali Prihvatni centar za izbjeglice Ličko-senjske županije u Gospiću. Od početka rata u Ukrajini i početka rada našeg Prihvatnog centra kroz njega je prošlo 1390 civila, mahom žena, djece  i starijih osoba. Od toga broja je 701 osoba smještena u Ličko-senjskoj županiji, 101 dijete je upisano u škole, dok se dio smjestio u Dječje vrtiće.

Preko naših institucija organizirani su tečajevi hrvatskog jezika, što je osim lakše komunikacije dovelo do zapošljavanje 70-ak Ukrajinki. Na početku smo nove turističke sezone i već postoji mnoštvo upita izbjeglica koje žele raditi u ugostiteljskom sektoru. Kao župan mogu reći da smo se maksimalno potrudili da tim ljudima osiguramo kvalitetan smještaj i sve neophdne uvjete za život i školovanje. Mislim da smo tim ljudima pružili ruku solidarnosti i nastojanja da, koliko je to moguće, nastave život tamo gdje im je to onemogućila ruska agresija.

Nema tajni zbog čega su ovi prostori i stanovnici pokazali ogroman senzibilitet prema patnjama tih ljudi. Mi smo u Domovinskom ratu prošli svu tu kalvariju, bili smo stalno napadani, prognani i ubijani. Rušeni su naši domovi, ubijani i ranjavani naši najbliži. Dijelovi naše Županije bili su pod okupacijom, zbrinjavali smo prognanike,  brojali mrtve i ranjene. Tada nam je najvažnije bilo sačuvati ljudske živote, upravo kako i mi danas pomažamo sačuvati živote Ukrajinaca. Hrvatska kao država NATO-a i schengenske zone pomaže Ukrajini  u vojnom i humanitarnom smislu. Dok god se ne ostvare optimalni uvjeti povratka u Ukrajinu, svi ste ovdje dobro došli,  rekao je župan Ernest Petry.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video