Postavke
kolačića

U Gospiću predstavljen Program vezan uz razvoj mljekarstva

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede danas je u prostorijama Kulturno informativnog centra Gospić predstavljen Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine i Akcijski plan za provedbu Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2025. godine. 

Također su predstavljene mjere potpore sektoru proizvodnje i prerade mlijeka.

Državni tajnik Zdravko Tušek naglasio je da se unatoč poremećajima na tržištu, nastavlja ulagati i poticati sektor mljekarstva te se poduzimaju sve raspoložive mjere kako bi se osigurala ne samo opstojnost, već i povećanje vrijednosti i konkurentnosti hrvatskog sektora mljekarstva. 

Planirana sredstva za provedbu Programa iznose nešto više od 592 milijuna eura. Program je strukturiran kroz tri cilja: povećanje broja krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka; povećanje produktivnosti proizvodnje mlijeka i osiguravanje dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta. 

Cilj Programa je pružanje financijske pomoći primarnim proizvođačima u sektoru proizvodnje mlijeka kupovinom rasplodnih grla u cilju obnove narušenog proizvodnog potencijala.

Načelnik sektora za stočarsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede Mato Čačić održao je prezentaciju.

Na panel raspravi sudjelovali su: državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, predstavnici proizvođača mlijeka: Marija Holjevac, Nikola Kolačević i Vladimir Tomaić te pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i turizam Marijana Lulić.

Po održanoj uspješnoj panel raspravi, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry završno je pozdravio sve prisutne, iskazao je zahvalnost Vladi RH i Ministarstvu poljoprivrede na podršci u svim važnim projektima za Ličko-senjsku županiju i istaknuo da Ličko-senjska županije podupire ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju, a  od 2022. godine sufinancira: Program potpora održanje proizvodnje mlijeka, uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica mliječne pasmine, kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu i razvoj mini mljekara. U navedenom razdoblju do danas po navedenim pozivima isplaćeno je ukupno 227.300 €, od čega je Ministarstvo poljoprivrede temeljem Programa potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva u navedenom razdoblju županiji isplatilo 132.000 €. 

Za programe potpore u poljoprivredi u ovogodišnjem proračunu je predviđeno 166.360 €.

Također, župan Petry naglasio je da je Županija pokrenula mega projekt Centar za razvoj brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva kojemu je cilj revitalizacija ruralnog prostora i kreiranje preduvjeta za unaprjeđenje životnog standarda stanovništva na brdsko planinskom području u RH i šire. 

Centar će kreirati specifičnu infrastrukturu kojom se pruža podrška za industrijsku tranziciju poljoprivrede, stočarstva i srodnih sektora, a u konačnici i cjelokupnu tranziciju brdsko planinskog područja kroz sljedeće module: 

(1) brdsko-planinska poljoprivreda – biljna proizvodnja

(2) izvorne i ugrožene pasmine – animalna proizvodnja

(3) pametna sela

(4) kulinarstvo i gastronomija

(5) logističko-distributivni centar

(6) sajamski centar

(7) obnovljivi izvori energije

Za navedeni projekt je u tijeku ishođenje projektne dokumentacije te se očekuje početak gradnje već krajem ove godine.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Uskrs na Rivijeri Crikvenica

Opušten ambijent uz more, toplo proljetno sunce, neodoljivi mirisi i boje prirode koja se budi, ugodno društvo i dašak tradicije formula su za sjajan provod. 30.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video