U Karlobagu su vječni more, bura i Plavi 9!

Slastičarnica znamenita imena Plavi 9 u Karlobagu je zaštitni znak malog mista. Nije to od jučer, to traje i traje…

U Karlobagu, čini se vječno je more, bura i Plavi 9, koji je prve sladolede, bureke i kolače napravio prije točno 50 godina.

Toliko već traje ova slatka priča vrijedne obitelji Imeri koju su počeli braća Safet i Nasuf. I danas Plavi 9 igra “slatke utakmice”, posebno ljeti, pa desetljećima u Karlobagu kao da nisi bio, ako nisi u Plavom Devet probao sladoled, burek i slastice. Samo je jedno ime Plavi 9 u staroj jezgri Karlobaga, zvučno kao i prvih godina.

Moj otac Safet i njegov brat Nasuf od malih nogu navijaju za Dinamo, tada je bio popularna plava devetka Slaven Zambata koji im je bio idol, pa su našoj slastičarnici dali ime Plavi 9 , kada su je otvorili 1971.godine u Karlobagu, i evo danas igra “plavi devet” priča nam sa smiješkom Emir Imeri koji je nastavio tamo gdje je stao njegov otac Safet.

KARLOBAG IMA DUŠU

Otac i njegov pokojni brat Nasuf donijeli su već davno sasvim slučajno slatki život u Karlobag. Otac i brat su išli iz Pule u Split i slučajno su stali u Karlobagu i ostali, priča nam Emir dok lagana bura spusta se u Karlobag. Receptura našeg sladoleda, kolača, bureka uvijek je ista, gosti nam se vraćaju. Naš je sladoled probao cijeli svijet, dodaje Emir koji o Karlobagu priča kao pravi lokal patriot, kao da ljubomorno čuva ono staro ime Plavi 9 i taj Dinamo, iako su mu korijeni u Makedoniji u Vardaru u Tetovu. Karlobag ima dušu, ako nisi tu, on ti je u mislima. Naše je more najbolje, reći će Emir koji svakom gostu kaže doviđenja, jer većina ih se vraća, jer Plavi 9 je već pola stoljeća slatka priča Karlobaga.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video