Postavke
kolačića

U nazočnosti premijera Plenkovića i brojnih ministara održana svečana sjednica povodom Dana Ličko-senjske županije 

Nakon obilaska Spomen doma – rodne kuće dr. Ante Starčevića i odavanja počasti Ocu Domovine, odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima i mise u prostorijama kina “Korzo” u Gospiću nastavio se program obilježavanja Dana Ličko-senjske županije. Svečanoj sjednici Županijske skupštine uz domaćine, predsjednika Županijske skupštine Marijana Kustića i župana Ernesta Petryja, nazočili su premijer Andrej Plenković i brojni ministri, dok je u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića svečanosti nazočio saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo. 

Na svečanosti su sudjelovali i brojni ministri, među kojima su bili potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, ministar turizma i sporta Tonči Glavina, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te državni tajnici Sanjin Rukavina i Darko Nekić, kao i mnogobrojni gradonačelnici, načelnici, predstavnici javnih poduzeća, svećenstva, braniteljskih udruga i ostali nazočni.

Okupljene je najprije pozdravio predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić, istaknuvši kako svi zajedno bez obzira na politički predznak trebaju nastaviti raditi na ostanku i povratku ljudi u ovu županiju. Kustić je zahvalio županu Petryju na svemu onome što radi za boljitak stanovnika Ličko-senjske županije. Kazao je i kako Županija za sve bitne teme ima sugovornike u Vladi RH, od ministara pa sve do premijera.

Ličko-senjski župan Ernest Petry u svom je govoru istaknuo važnost obilježavanja 201. obljetnice rođenja Oca Domovine dr. Ante Starčevića te 31 godine od kada je Ličko-senjska županija postala dio slobodne i samostalne Hrvatske. Petry je izrazio duboku vjeru u gospodarski preporod županije, naglašavajući prirodna bogatstva i ponosne, vrijedne ljude ovog kraja.

Župan je zahvalio premijeru Plenkoviću i Vladi RH na svesrdnoj potpori, naglasivši kako bez njihovog truda ne bi bilo moguće ostvariti sve postignute ciljeve. 

– „Uvjeren sam da idemo u ispravnom smjeru u revitalizaciji gospodarstva, što je primarni cilj kako bismo otvorili nova radna mjesta i zadržali opstojnost života na ovim prostorima“, dodao je Petry.

Petry je u govoru istaknuo važnost suradnje s Vladom, ministarstvima, gradovima i općinama, državnim poduzećima te privatnim investitorima, spomenuvši niz ciljnih ulaganja koja su u različitim fazama realizacije.

– „Često znam kazati da ovaj naš ličko-senjski maraton svjesno trčim sprintom – ne štedeći sebe, a sve u interesu stanovnika i bolje budućnosti za nadolazeće generacije iz naše ponosne Ličko-senjske županije“, zaključio je Petry.

Na kraju govora, župan Petry je svim žiteljima čestitao Dan Ličko-senjske županije, istaknuvši važnost zajedništva i ljubavi prema domovini, 

– “Neka nam vječno živi naša jedina i voljena domovina Hrvatska i Teslinom svjetlošću obasjana naša Starčevićanska Ličko-senjska županija!

Premijer Andrej Plenković u svom govoru je pohvalio rad župana Ernesta Petryja, istaknuvši brojne pozitivne promjene u ličkom području, priobalju i otocima koje su vidljive u rastu BDP-a, investicijama i konkretnim projektima. Posebno je pozdravio hrvatske branitelje i članove obitelji poginulih branitelja, naglašavajući njihovu ulogu u stvaranju hrvatske slobode.

– “Ernest je župan pune tri godine i u filmu koji smo gledali vidjeli smo brojne pomake u ličkom dijelu, priobalju i otocima, u svim gradovima i općinama, što dovoljno govori o entuzijazmu, energiji, radu i napretku. To se očituje u rastu BDP-a, investicijama i konkretnim projektima. Posebno pozdravljam sve hrvatske branitelje i članove obitelji poginulih branitelja koji su najviše učinili za hrvatsku slobodu.

Drago mi je što sam u ovom filmu vidio koliko cijenite temelje hrvatske državnosti, Domovinski rat i vrijednosti koje iz toga proizlaze. Na tim temeljima danas svi zajedno uživamo u slobodi i demokraciji.”

Plenković je kazao da ulaganja u regionalni razvoj ostaju prioritet, s posebnim naglaskom na područja koja su u nepovoljnom položaju. Gospić je iz ITU mehanizma dobio 13,5 milijuna eura, dok je za otočni dio osigurano 8 milijuna eura. Za Ličko-senjsku županiju već je osigurano 270 milijuna eura europskih sredstava, što će omogućiti nova ulaganja i bolji život građana.

– “Za područje Ličko-senjske županije već je ugovoreno 270 milijuna europskih sredstava, a to će značiti nova ulaganja u sve što može pridonijeti boljem životu građana ove županije.”

Plenković je čestitao županu Petryju i njegovim suradnicima te izrazio želju za nastavkom intenzivne suradnje.

Na sjednici su župan Petry i predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić dodijelili zahvalnice i priznanja zaslužnim građanima i organizacijama. Nagrada Ličko-senjske županije za životno djelo posthumno su dodijeljene Karlu Posavcu i Stipi Golcu, a također je istu dobila i Snježana Jovanić, dok je godišnja nagrada Ličko-senjske županije dodijeljena Ličkoj pukovniji Gospić.

Priznanja Ličko-senjske županije uručena su Miroslavu Cindriću, Udruzi posebne jedinice policije iz Domovinskog rata „Sokolovi 1991“ Sinac, Klasteru Lika Destination, DVD-u Kuterevo, HKUD-u „Široka Kula“ i FD Otočac.

Posebne zahvalnice župana Ličko-senjske županije dodijeljene su brojnim pojedincima koji su u proteklih 31 godinu obnašali dužnosti u županiji, a iste su dodijeljene Draženu Jurkoviću, Milanu Jurkoviću, Emilu Tomljanoviću, Darku Milinoviću, Draženu Peraniću, Ivici Mataija, Milanu Krmpotiću, Nikolu Laliću, Sanjinu Rukavini, Ivani Mihalić (Tomaš), Vici Nekiću, Renatu Hodak, Frančiju Palčiću, Juraju Medvedu, Nikoli Grbcu, Petru Krmpotiću, Nadi Marijanović i Marijanu Kustiću.

Zahvalnice župana također su dodijeljene Gospićko-senjskoj biskupiji, posthumno Krešimiru Tomljenoviću, Marku Purišiću (Baby Lasagni), Damiru Kranjčecu (Didi), Anti Uzelcu, Ani Klikovac, Ivani Širić iz Atletskog kluba Plitvice, Luciji Begić, predstavnici Hrvatske na 71. izboru za Miss Svijeta te Andreji Erjavec, Miss Universe Hrvatske 2023.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video