U NP Plitvička jezera održan Festival u čast šljive, kraljice voća

U NP Plitvička jezera u Ličkoj kući održan je danas Festival u čast šljive. Ni ovogodišnji slabiji urod šljive bistrice nije prekinuo sada već tradicionalni 4. festival šljiva u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Festival je dokazao zašto je šljiva kraljica voća.

Uz tradicionalno pečenje pekmeza i degustaciju brojnih slastica od šljiva koje su pripremile vrijedne ruke osoblja NP Plitvička jezera i ovaj put prezentirane su ličke rakije od šljiva renomiranih lokalnih proizvođača OPG-a Vlainić-Stilanova OPG te Budimira Erora čiji proizvodi nose certifikat Lika Quality, zatim OPG Helena Bogdanić, proizvođača brojnih proizvoda od lokalno ubranog voća te neizostavnim tradicijskim proizvodima od vune i lana udruge Gačanka iz Otočca.

Ovom prigodom, uz poštivanje propisanih epidemioloških uvjeta Lička kuća ugostila je uzvanike iz destinacije Lika kojima su se obratili ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević od koga je krenula inicijativa da se i ličkoj šljivi daje na važnosti. Festival i “slatki ” dan nije propustio uz druge niti župan Ličko-senjski Ernest Petry.

Namjera je sačuvati pripremu proizvoda od šljiva što je  tradicija Like. Lička šljiva bistrica s pravom se naziva „kraljica šljiva“ zahvaljujući svojim organoleptičkim svojstvima a kako u svom sastavu sadrži puno sladora, u restoranu Lička kuća pekmez se peče bez imalo drugih dodataka, što ovoj priči daju dodatnu vrijednost. Destinacija Lika ove je godine drugi put po redu uvrštena na ljestvicu TOP 100 Global green destination, točnije sto vodećih svjetskih održivih destinacija, što je veliko priznanje za jednu, do jučer, gotovo nepoznatu destinaciju. Lička šljiva se danas u 101 način u kolačima i slasticama prezentirala kao vrhunski slatki dio Like. Osoblje Ličke kuće i slastičari potrudili su se pokazati kakve se slatke čarolije od šljive mogu napraviti.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Doboš torta

Doboš torta, poznatija kao dobošica, tradicionalno se pravi za velike svečanosti i blagdane. Recept je star više od 150 godina, a priprema se od ranih

Podijelite sadržaj

110.godina Cerovačkih špilja

Prije 110 godina, na području južnog Velebita, otkrivene su Cerovačke špilje.Otkrivene su prilikom radova na izgradnji Ličke pruge koje je predvodio inženjer Nikola Turkalj. Park

Podijelite sadržaj
Play Video